Фандъкова получи престижна награда за борба с антисемитизма

Статуетката е шофар и маслинова клонка, типични за еврейската култура и Йерусалим

Фандъкова получи престижна награда за борба с антисемитизма | StandartNews.com

Софийският кмет Йорданка Фандъкова получи отличието „Наградата на Йерусалим“. Призът е утвърден и се връчва от Световната Ционистка организация в сътрудничество с Федерацията на Ционистите в България, Евреите от диаспората и 36 Ционистки организации в света.

Наградата бе връчена в присъствието на посланика на Израел в България Йорам Елрон от Густи Брамерван, която е член на борда на Световната ционистка организация и председател на организацията на израелците в диаспората по света и председателя на Федерацията на Ционистите в България Николай Гълъбов.

Статуетката изобразява шофар и маслинова клонка, типични за еврейската култура и град Йерусалим.

Световната Ционистка организация отбелязва 125 години от създаването си от Теодор Херцел в Базел, Швейцария.

Наградата цели да отличат личности с високо обществено значение ангажирани в работата с еврейската общност и поддържащ сътрудничество с държавата Израел и град Йерусалим.

Отличието се връчва за първи път на български общественик и гражданин в лицето на кмета Фандъкова.

"Благодаря ви, г-жо кмет, за всички усилия да насърчите сътрудничеството между общината и Посолството на Израел, както и усилията да подкрепяте толерантността и да се борите срещу антисемитизма, като не допускате провеждането Луков марш в София. Много е важна и работата ви за развитие на иновациите и високите технологии", заяви израелският посланик Йорам Елрон.

„През тези години съм впечатлен от постоянството, скромността на г-жа Фандъкова, нейната всеотдайност към работата за града и общностите, живеещи в него, каза Николай Гълабов.

Густи Брамерван поздрави кмета Фандъкова за нейната посветеност като жена кмет, която отстоява ясни принципи и е честен лидер.

Йорданка Фандъкова получи наградата заради безвъзмездната подкрепа на еврейската общност, работата й с българската еврейска общност и нейната борба с антисемитизма и езика на омразата. През годините тя е подкрепила редица проекти свързани с културата на еврейската общност и допринася за изграждането на демократичните ценности в България.

Кметицата благодари за високото отличие. В кратко слово пред гостите тя съобщи, че в работата си следва ясни принципи и ценности. Еврейската общност в България е приятел и партньор на София, с който работим за развитието на нашия град. Заедно успяхме да запазим София като град на толерантността – ценност, която са ни завещали нашите предци.

Досега наградата са получили министър-председателят на Австралия, членове на парламента на Дания, Южна Африка, световноизвестен тенор в Мексико, кметове на европейски градове в Полша, Франция.

На официалната церемония присъстваха заместник-председателят на Федерацията на ционистите в България Стамен Арсов, Юлия Дандолова, изпълнителен директор на Организацията на евреите в България „Шалом“, Слава Монова – директор на „Ашомер Ацъир България“ и представители на Световната ционистка организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай