Вторник,

Фандъкова: Пл. "Св. Неделя" ще е само за пешеходци

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
A
A
A

Кметът Йорданка Фандъкова е непоколебима в мнението си, че пл. "Св. Неделя" в София ще остане само за пешеходци. Коли на площада няма да се допускат, но той ще бъде преправен така, че да може ритуални коли и тази на Българския Патриарх да стигат до входа на сградата.

Кметът Фандъкова е провела разговори и с представители на Българската православна църква, които са изразили недоволство, че заради ремонта на емблематичния площад в центъра ще бъде затворен достъпа за коли до църквата „Св. Неделя“.

При ремонта на столичния площад „Св. Неделя“ няма да бъде отсечено нито едно дърво, увери Фандъкова, която днес се срещна с избраното проектантско бюро с ръководител Масимилиано Фуксас.

Кметът заяви, че предстои изготвяне на идеен проект, който да бъде представен за обществено обсъждане през април. Същинското строителство, според Фандъкова, може да започне през пролетта на следващата година и трябва да бъде завършен за година и половина.

По време на разговорите с проектантското бюро в Столичната община присъства и главният архитект Здравко Здравков.

„Този проект започнахме да го обсъждаме от ранна фаза. През тези два дни със студио „Фуксас" изчистихме предварителните бележки и препоръки. Пристъпили сме към уточняване на материалите“, заяви той.

„Нещо, което поемаме като личен ангажимент. Всеки един елемент, който ще бъде сложен на площадното пространство, предварително ще бъде коментиран“, обеща главният архитект.

Фуксас заяви, че от два дни е в София, за да изслуша препоръките на общината за изграждането на площада. „София е дама, и аз дойдох да ѝ ушия прекрасна дреха“, уточни Фуксас и подчерта, че неговата политика при проектирането на големи ремонти и реконструкции на градски части е никога да не се отсичат дървета.

След днешната среща в Столична община стана ясно, че паралелно се работи и по ремонта на площада пред храм-паметника Александър Невски. До края на февруари ще бъде представен преработен проект за обществено обсъждане.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички