Събота,

Фалшивите новини влизат в музей

От: СТАНДАРТ -
Фалшивите новини влизат в музей
A
A
A

Фалшивите новини влизат в музей. Този месец в Хърватия започва работа музей на фалшивите новини, който в първата фаза ще действа като уебсайт, съдържащ мнения на изтъкнати журналисти и учени, база данни за фалшиви новини и инструменти за повишаване на медийната грамотност и критичното мислене, както и за разпознаване и борба с фалшивите новини, предаде агенция Хина, цитирана от „Монитор”.

Инициативата за този музей е на Лордан Прелог, бивш журналист и редактор, а сега докторант във факултета за хуманитарни и социални науки в Загребския университет.

Той казва, че проектът е принос към глобалната борба срещу дезинформацията, която е голяма заплаха за демокрацията и развитието на отворено общество.

Според Прелог най-ефикасният начин за борба срещу фалшивите новини е развиването на качествена, отговорна и базирана на факти журналистика и повишаването на общественото съзнание за опасностите, които крие разпространението на фалшиви новини.

Прелог казва, че проектът за музей на фалшивите новини е резултат от дългогодишна работа на Института за нови медии и е-демокрация.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички