Фалшив документ - отнемане на гражданство

Това иска главният прокурор Иван Гешев

Фалшив документ - отнемане на гражданство | StandartNews.com

Главният прокурор иска българското гражданство на един човек да бъде отменено. Лицето е получило гражданство с указ на вицепрезидента на Република България. От прес секретариата на главния прокурор посочват само инициалите на лицето - С.Ш.

Предложението на Иван Гешев се основава на постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2019 г. Проверката е установила, че лицето С.Ш. е получило българско гражданство на база на неистински документ - предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

В архива на Министерство на транспорта такъв документ няма, както и той не присъства в деловодната система на министерството.

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и е отправено към министъра на правосъдието, който трябва да предложи от своя страна на президента отмяна на натурализация. Процедурата може да се случи с издаване на указ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай