Ето в коя област е по-изгодно да си чиновник

В началото на 2022 година най-ниско е било заплащането в Северозападния регион

Ето в коя област е по-изгодно да си чиновник | StandartNews.com

По-изгодно е да си чиновник в Областната администрация в Смолян и Русе вместо в Пловдив, Стара Загора или в Бургас. Това показва разбивка на средните заплати на служителите в 28-те областни администрации в цялата страна, пише "Телеграф".

В топ 3 очаквано се нареждат София-град, Софийска област, както и Варна. В първата средното възнаграждение е 1632 лева, а във втората само с 14 лева по-малко – 1618 лева. В морската ни столицата сумата е близо 1500 лева. Изненадващо обаче на четвърто и пето място се нареждат Смолян – с 1362 лева, и Русе – 1359 лева. Във Видин на свой ред областната администрация взема средно 1296 лева.

За сравнение в Пловдив парите са малко над 1270 лева, а в Стара Загора – около 1250 лева.

Класация

Назад в класацията се нареждат други градове. Например в Кюстендил получават повече от Благоевград. В Монтана пък повече от Бургас. Морският град е едва на 12-о място, където чиновниците вземат 1204 лева. В златната среда са градове като Перник, Кърджали, Ловеч и Силистра. Там възнагражденията са от 1186 до 1141. Най-ниско заплатени са служителите в областната администрация в Пазарджик и Разград. Там експертите получават за труда си между 1019 и 1050 лева.

В по-голяма част от местата заплатите са близки до средната брутна заплата в региона и в частния сектор. В шест области обаче е обратно и чиновниците се разписват всеки месец за по-високи суми. Такъв е случая с Русе, където разликата е най-голяма – над 230 лева. Там обикновен гражданин месечно би прибрал в портфейла от работодателя си около 1125 лева.

Точно в обратната позиция се оказват пък чиновниците в Габрово. Те взимат по 1083 лева, което е с 456 лева по-малко. В областта средната заплата е 1539 лева.

Постове

В момента в обявените конкурси за вакантни места в цялата администрация – централна, териториална, общинска и прочие, са 129. В област Бургас търсят главен секретар, като максималната сума, която този служител би взел, е 2900 лева. Изискванията към длъжността – задължително магистър и поне 6 г. стаж. В Монтана и Сливен пък си издирват счетоводители.

В Столична община на свой ред си търсят главни експерти в правния отдел и в този по европейски проекти срещу 1125 лева. Във Велико Търново са пуснали конкурс за юрисконсулт за общината, а заплатата, която дават – до 1850 лева. 37 са свободните позиции в различни министерства и ведомства. Така например в МВР набират общо 15 човека, една част от тях за IT-та. Националният осигурителен институт има нужда от одитори и експерти по осигуряването – общо 6-има души. НЗОК съответно има нужна от 11 души по райони.

Средната заплата бавно расте

За първите шест месеца на годината средната брутна заплата във всички области у нас се е повишила. Това показват данни на Националния статистически институт. В началото на 2022 година най-ниско е било заплащането в Северозападния регион, където заплатата е била 1224 лева. През януари най-високо платени са били работещите в Югозападния регион, където средното възнаграждение е било 1986 лева. Тенденцията се запазва и в края на първото полугодие, макар да се забелязва повишение на възнагражденията във всички райони. През първото тримесечие на годината най-ниски са били заплатите в Благоевград, а най-високи – в София-град. В края на първото полугодие най-ниски са възнагражденията във Видин, а най-високи – отново в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай