Ето с колко скача сиренето от производителя до магазина

Проверки по търговските вериги и нов закон за храните предвижда държавата, за да се бори с нелоялни практики

Ето с колко скача сиренето от производителя до магазина | StandartNews.com

Проверки по търговските вериги и нов закон за храните предвижда държавата, за да се бори с нелоялни практики. Всичко това заради високите цени на храните у нас, съобщи министърът на икономиката пред bTV. От телевизията направиха проверка за два продукта - кашкавал от краве мляко и сирене.

Според производителя, килограм сирене по БДС струва 15,70 лв. В търговската мрежа на дребно, продуктът вече стига цена от над 24 лева. При кашкавала – цената на производителя е близо 22 лева, а до крайния клиент продуктът стига над 37 лева за килограм.

Във Франция пък екип на телевизията установи, че килограм сирене, което повече прилича на нашия кашкавал, струва между 17 и 18 евро.

Значителното поскъпване на млечните продукти се дължи на по-скъпите суровини и енергоносители, твърдят производители.

За 16 месеца цените на сиренето и кашкавала са скочили с 39 на сто, посочват от ресорната асоциация.

Затова икономическият министър обяви, че предстоят проверки във веригите

„Очаквам и справка за печалбите на търговските вериги за последната година, но предварителната информация, която имам, е, че при някои от тях има свръхпечалба, което значи, че ние всички ги плащаме тези свръхпечалби“, заяви икономическия министър Никола Стоянов.

С електронна платформа, където митници, тържища и хранителни вериги да обменят информация, властта смята да се бори с  нелоялни търговски практики:

„През агенция „Митници“ една стока ако примерно се внася за 50 стотинки, виждаме, че при комисията на едро за тържищата - е 70 стотинки. Във веригата може да я видите за 2 лева - ясно е, че в тази верига има нещо, което не е наред“, каза още Стоянов.

А в нов закон за търговията с храни би трябвало да разпишат нелоялните търговски практики и ще се дадат повече правомощия на контролните органи, за да се овладее скока в цените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай