Ето колко ще се охарчим за коледната трапеза

Говори Владимир Иванов

Ето колко ще се охарчим за коледната трапеза | StandartNews.com

„Думата „евтино” е нещо много субективно и е въпрос на лични възприятия. Ако сравним 5-и декември 2022 година и 5-и декември 2023 година, сега имаме относително спокоен пазар и равновесие”. Това заяви в предаването „Пресечна точка” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му цените в сравнение със същия момент през миналата година са надолу, макар и с по-малко от процент. За пръв път в този момент има цени на продукти като сирене и кашкавал под нивата от миналата година.

Иванов е убеден, че ако всеки човек подрежда добре потребителската си кошница и се информира добре, той ще стигне до ценово равнище, което го устройва. Той посочи, че трябва да пазаруваме разумно и в никакъв случай да не подкрепяме недобри търговски практики.

„Има необосновано високи цени, ето защо се даде много информация и през април тази година беше създаден информационен сайт. Към момента на сайта на Министерството на икономиката и в „Достъпно за вас” всеки може да се информира”, коментира още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Що се отнася до стойността на коледната трапеза, експертът посочи, че при закупуване на същите най-необходими хранителни продукти цената би трябвало да е същата като миналата година. Ако много внимателно направим избора си и не тръгнем „на сляпо”, следим етикети и „Достъпно за вас”, за същото качество могат да се постигнат и по-ниски цени, заяви Владимир Иванов.

Той изчислява, че коледната трапеза в най-базовия ѝ вариант излиза 115 лв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай