Ето какви пенсии ще получат възрастните, плащането започва днес

Размерът е в съответствие с влезлите в сила на 25 декември 2021 година законодателни промени

Ето какви пенсии ще получат възрастните, плащането започва днес | StandartNews.com

От днес започва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лева. Размерът на пенсиите е в съответствие с влезлите в сила на 25 декември 2021 година законодателни промени.

Ще бъде изплатена и разликата между старите и новите размери на пенсиите за седемте дни от 25-и до 31 декември 2021 година.

Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат направени днес.

Минималната пенсия е повишена от 300 на 370 лева, а максималната – от 1440 на 1500 лв.

Социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж е увеличена от 1,2% на 1,35% за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Директорът на дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт (НОИ) Любомира Язаджиева допълни:

„С извършеното преизчисляване на пенсиите от 25 декември пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия, са някъде около малко над 900 хиляди, което е около половината от действащите пенсионери. При запазване на текущите параметри на макрорамката средният размер на пенсиите от 537лв. приблизително през 2021 г. се очаква да тази година да се увеличи до 580 лв.“.

Месечните суми от 60 лв., добили популярност като Covid добавки, ще се получават до юни включително, вместо изплащаната добавка от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември миналата година, съобщи БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай