Ето как учащи и пенсионери ще пътуват в градския от утре

Намаленията ще се финансират от държавата със 73 млн. лв.

Ето как учащи и пенсионери ще пътуват в градския от утре | StandartNews.com

От утре /1 февруари/ влизат в сила новите цени за пътуване с градския транспорт на учениците, както и безплатното пътуване за децата. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет, съобщи "ДарикНюз". 

Учениците в дневна форма на обучение, навършили 10 години, както и студенти – редовно обучение и докторанти, от 1 февруари в София ще пътуват с карта за 15 лева на месец. 

От 1 февруари до 31 декември децата до 10 години ще пътуват безплатно с карта за безплатно пътуване и билет за нула лева за междуградски транспорт. 

От 1 февруари трябва да започне продажбата на новите превозни документи – карта за 15 лева на месец и карта за нула лева на месец.  

За една нощ служителите ще трябва да извършат нужната организация, за да влязат новите цени в сила от 1 февруари. 

Временно спира продажбата на годишна карта за градски транспорт за ученици и студенти. Предстои да се изчисли каква трябва да е нейната стойност, предвид новите цени на картите. 

„Други механизми за компенсиране ще влязат в сила едва, след като минат през Столичния общински съвет“, подчерта изп.директор на Центъра за градска мобилност – Димитър Дилчев. 

Решението за по-ниските цени за пътуване бе взето от Министерския съвет. Постановлението на кабинета влиза в сила от 1 февруари. 

Общината ще поиска от държавата тълкуване за някои текстове от постановлението, най-вече за това как ще се връщат пари за вече закупени карти.

Няма да има промени в цените на пенсионерските карти за пътуване с градски транспорт, тъй като в София намаленията са по-високи от тези в постановлението, уточни председателят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера. 

Намаленията ще се финансират от държавата със 73 млн. лв., като те са събрани от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай