Ето го скритият враг на джоба през зимата

Калпавата дограма вдига сметките

Ето го скритият враг на джоба през зимата | StandartNews.com

Много собственици на жилища въобще не знаят, че алуминиевата дограма на прозорците и вратите им има летен и зимен режим на затваряне, като при зимния уплътненията прилепват по-плътно и не допускат въздухът да циркулира толкова лесно.

Ако прозорците и вратите имат винтове отстрани на крилото, трябва да се завърти винтът точно на 90 градуса наляво или надясно. Използвайте отвертка или шестостенен ключ и внимателно завъртете всички винтове

В края на зимата е важно да върнете винта в летен режим, иначе от плътното затваряне гумата ще се износи по-бързо, съветват енергийни експерти.

Експертите съветват също да се обърне внимание на стъклата на прозорците, понеже през тях се губи десет пъти повече топлина, отколкото през стените. Поставете специални плътни завеси, които през нощта ще служат като допълнителна изолация, а през деня ги дръжте отворени.

Термостатичният вентил на радиатора има отделни степени, когато го завъртите на определена степен, могат да се спестят до 200 лева на отоплителен сезон, съветват пък от столичната „Топлофикация”.

Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина на радиатора. Не бива обаче да се забравя вентилът максимално отворен целия сезон, защото тогава той няма да може автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо че в помещението вече е достатъчно топло.

Най-икономично е да оставите вентила на средна позиция. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска - примерно от 18 до 21 градуса, без да се наруши комфортът.

От европейската организация EST (Тръст за енергоспестяване) са изчислили, че всеки един градус отгоре вдига ненужно разходите за отопление с 10%. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите, вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения, съветват още от „Топлофикация“.

Около 200 лв. годишно пък спестява на всяко домакинство подмяната на всички обикновени крушки с енергоспестяващи, показват изчисленията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай