Ето го капанът! Колко удря данъкът в София

Това не бе съобщено официално от Асен Василев

Ето го капанът! Колко удря данъкът в София | StandartNews.com

Бомба със закъснител ще удари собствениците на жилища у нас.

Истинска данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове може да се окажат одобрените в понеделник от правителството изменения в данъчните закони и по конкретно в Закона за местните данъци и такси.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който определя НСИ.

Това неминуемо ще доведе до скок данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките, пише в. "Сега".

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%.

В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо.

За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!, пише Мария Капон.

За промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, финансовият министър Асен Василев не спомена на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай