Ето ги новите цени на морето. Чака ли се изненада

Преди началото на новия сезон

Ето ги новите цени на морето. Чака ли се изненада | StandartNews.com

Първите туристи по Южното Черноморие ще пристигнат още тази неделя. Това заяви Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара – Бургас пред Nova News.

Тя очаква тазгодишния летен туристически сезон да бъде без катаклизми. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да пристигнат гости предимно от Румъния, както и от вътрешността на страната. Не се предвижда увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, твърди председателят на бранша.

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е между 5-10%. Тази година то е на база на увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) и инфлационния процент”, каза Цонева.

Като трудности Цонева очерта липсата на персонал. Този проблем е повсеместен, не е само в България, уточни тя. За да се справят, фирмите наемат персонал от трети страни - Турция, Тайланд, Непал.

„Това са нискоквалифицирани служители, те работят предимно като камериерки и готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни Цонева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай