"Ергенът" като новия Слугински пазар

Зрителят онемя при отговорите на въпроси за четвърти клас

"Ергенът" като новия Слугински пазар | StandartNews.com

В семействата на старите софиянци и досега се използва думата „слугиня“ или „момичето“ за жените, които са наети за работа в домакинството.

Днес те се наричат „домашни помощнички“, но същността на дейностите им е същата – да пазаруват, готвят, чистят и помагат в отглеждането на децата , а понякога и в грижите за домашните любимци. Професия почтена и не зле платена.

ВИЖ ОЩЕ: Новите бисери в "Ергенът": Иван Вазов печели "Букър"

В столичния град преди 1944 два пъти годишно недалеч от площад „Света Неделя“ се е провеждал тъй наречения Слугински пазар – на Димитровден и Гергьовден. Там момичета и девойки от софийските села са предлагали труда си.

Сделката е била взаимоизгодна – домакините са можели да разчитат на помощта на слугините в къщната работа, срещу което момичетата са получавали заплащане, а в края на периода чифт обувки, кат нови дрехи и бельо. Нерядко семействата, в които са работили момичетата са кумували на сватбите им.

Чест е било за родителите на тези девойки, да вземат децата им в града, за да се научат на домакинска работа и добри обноски, така че като се върнат на село да могат да намерят си добра партия за женитба. Като най-предпочитани са били слугините от близкото село Вакарел, които са се славели със своята сръчност, красота и елементарна образованост.

Наблюдавайки телевизионния формат „Ергенът“ човек, запознат с нравите и бита на стара София, не може да не направи аналогия със Слугинския пазар. Шоуто, покорило американския ефир, доста се различава от това в българския му вариант. Замислено като приказка, осъществяваща поредната „американска мечта“, трудно се вписва в балканската пошлост на ниски вкусове и критерии.

Парад на невести от плеймейтки до стари моми,  стигащи до бой, за да им бъде разрешено да опипват и целуват обекта на чувствата си. И, ако в първото издание на формата ергенът беше класическия „мачо“, то в следващите две са симпатични и интелигентни младежи с манталитет на мъже под чехъл на фона на напористите каки и лелки около тях.

С малки изключения поведението, морала и обноските на претендентките са на нивото на Слугинския пазар отпреди 80 години.

Миналата седмица средно интелигентният зрител стана свидетел на покъртителни сцени, в които кандидат-булките трябваше да отговарят на въпроси от различни области с ниво на трудност най-много втори срок на четвърти клас. Като например колко са седемте чудеса на света, които според една от красавиците се оказаха 4. Или, че Христо Ботев е написал „Опълченците на Шипка”.

Интелектуалният връх бе безапелационно покорен, когато трябваше да се отговори на въпроса каква държава е България, но Еверест на ботоксираното познание бе, че Георги Господинов е автор на „Времеразделно“.

Преди време Камен Донев (чест и почитания, Маестро) изказа свое виждане, че мечтата на съвременния българин е да го дадат по телевизията с цената на всичко. Даже и да стане за резил пред близките си и пред цяла България.

Съдейки по „Ергенът”, явно и този път е прав. Вярно, в името на шоуто, сигурно кастингът е бил повече от взискателен. Но щом нивото вече е свалено би могло да се продължи в същата плоскост. Ергенът прекарва с всяка мераклийка известно време в разговори по различни теми, за да разкрие нейната тънка душевност и вътрешни качества. Следва опипване и цунами от целувки.

В този ред на мисли и с цел повдигане на рейтинга следващата стъпка би могла да бъде направо разчупване на формата с демонстрация на по-голяма близост. Не един, на пръв поглед хармоничен брак, се е разпадал заради разминаване в сексуалните вкусове и очаквания. Затова кандидатките може да опишат или покажат на манекен (все пак шоуто се излъчва преди 22 часа) как биха се раздали по френски. Това даже не се води и секс според едно тълкувателно решение на Върховния съд на САЩ отпреди четвърт век. В крайна сметка сватба без духова музика не може.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 2 седмици

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи