Епидемия от чиновническо малоумие

В София, Търново и още няколко града статистиката е по-важна от живота

Епидемия от чиновническо малоумие | StandartNews.com

- Мамо, какво е грипна епидемия?
- Не знам, миличък, ние сме от София...

За жалост, това не е виц, а чистата истина. Грип има навсякъде, уби вече дете на 5 години, не един или двама възрастни. Жертвите вече са повече от 6, болните хиляди, болниците са пълни. Нещо повече - наред с двата грипни щама върлуват и други остри вирусни инфекции. Една от тях взе за часове живота на бебе на годинка.  
Но в София, Велико Търново и още няколко града грип няма. Ние в столицата, която на грипната карта стои като изолирано бяло петно, сме направо друга държава и то по-зле от третия свят. Тук в болниците по едно и също време има стотици хора с грип или остра вирусна инфекция (както искат да го наричат чиновниците),  които търпеливо чакат да им изпишат антибиотик. До тях се разхождат пациенти от болничните стаи, които също трябва да минат консултация преди операция, а за капак държат бременните жени в коридорите, когато чакат да им вземат кръв за изследване. Абе, хора, вие ум имате ли? Човешкият живот не е статистика на заболеваемост. Училищата се пускат в грипна ваканция, за да предпазят децата от болестта преди тя да ги е повалила, не когато остана двама в класната стая. Какво чакате - да се разбоеем всички, да не можем да си гледаме децата ли или пък родителите?!
Как е възможно в болницата във Велико Търново, където също няма епидемия, леглата в детското отделение да са 31, а настанените деца с грип - 66. Докторите молят от ефира да се обяви грипна епидемия и грипна ваканция, но чиновниците казват: не.
Може би разбирам какво целите, уважаеми дами и господа епидемиолози и чиновници - целите да изкупим всички противогрипни лекарства, да изпразним аптеките, да вземете всичките си комисионни и почивки и тогава да обявим епидемия, за да може една седмица поне да си починете! А, забравих, сигурно в целите ви влиза още личните лекари да станат милионери от таксите, които прибират от уплашени родители, чакащи на опашка пред пълните до горе кабинети за извинителни бележки на децата си. Тези пък, които не са се добрали до бележки все още пускат децата на училище, а учителите в повечето случаи също ги освобождават от часовете, за да могат децата хубаво да напълнят моловете и игралните зали и тези, които не са лепнали вируса, да не го пропуснат!
Оказа се, че децата са по-разумни от чиновниците. Столичните ученици се агитират взаимно във фейсбук да бойкотират учебните часове, за да има достатъчно отсъствия и да бъде обявена грипната ваканцията, която ще прекъсне заразата.
Сигурно все пак столичани, търновци и още няколко града ще дочакаме обявяването на грипната епидемия, след като в цялата останала част от страната болниците затворят врати за пациенти, защото са препълнени. Тогава сигурно ще докараме статистическата бройка от 200 или 1000 болни на 10 000 жители. Статистиката няма никакво значение, когато става въпрос за живот.
Истината е, че преди грипната епидемия трябва да обявим друга - епидемия от чиновническо малоумие. Тя е и по-заразна, и по-страшна от грипа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай