Вторник,

Експерти с нови предложения за заплатите и пенсиите

От: Агенция Стандарт -
Експерти с нови предложения за заплатите и пенсиите
A
A
A

Отпадане на единната минимална работна залата и периодично предоговаряне по икономически критерии. За това призоваха от АИКБ.

"Това не е новост, такава е световната практика. Много държави в Европа процедират точно по този начин. Там средната работна заплата е със 66% по-висока от страните, с единна минимална заплата", обясни Васил Велев в ефира на Нова. 

Икономистът Георги Ганев предложи географски критерии също да участва при изчисляването на минималното възнаграждение. 

"Има огромни разлики между регионите в страната. Една сума в София може да е недостатъчна за нормален живот, но задоволителна за райони като Видин например", допълни той. 

Експертите предлагат сходен подход и за минималната пенсия. 

"Пенсиите да се определят от осигурителния принос на отделните лица. Ако той се окаже много малък за нормален живот, тогава на помощ ще дойде социалното подпомагане. В момента пенсионната система е деформирана. Повечето пенсионери получават една и съща пенсия, а имат различен принос", коментира Велев. 

Икономистът Георги Ганев изрази мнение, че при тази система на българските пенсионери никога няма да може да бъде предложен достен живот.  "Напълно е възможна промяна в пенсионната система, стига да има политическа воля за това", каза още той. 

Всички Актуални новини от България и Света

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички