Експерт с разкрития за речите на Путин и Байдън

Според Любомир Кючуков 1 година след началото на войната, светът не е по-близо до мира

Експерт с разкрития за речите на Путин и Байдън | StandartNews.com

„Речта на Путин казваше едно нещо – още война и повече война. Същото послание имаше и в речта на Байдън. И от двете посоки няма засега стремеж за постигане на мир”. Това коментира в предаването „Твоят ден” Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института за икономически и международни отношения.

Според него 1 година след началото на войната, светът не е по-близо до мира.

Според Кючуков оттеглянето на Русия от договора „Нов старт” не означава, че тя прекратява неговото действие. „Това означава – „не е задължително да се откажем от договора към момента, но не даваме гаранции, че ще го изпълняваме за в бъдеще”, поясни Кючуков.

„Това беше последният действащ договор между Русия и САЩ в сферата на контрола и ограничаването на ядрените оръжия. Договорът имаше краен срок до 2026 г. Той беше удължен с идването на Байдън през 2021 за 5 години. Русия използва огледалните аргументи, които бяха използвани от Тръмп за излизане от другия договор – за ядрените оръжия със среден обсег на действие. Тогава аргументът беше, че двустранните договори не отчитат ядрените оръжия на Китай, сега руският аргумент е, че двустранните договори не отчитат оръжията на Франция и Великобритания, плюс големия проблем с инспекциите”, обясни Кючуков.  

„Това не означава, че утре ще започне ядрена война, това означава, че се доближаваме до ръба на използване на ядрено оръжие. Доскоор беше никога, вече са – може би някога”, каза Кючуков.

Според него няма вече притеснения, че Русия може да влезе в Молдова. „Ходът на войната не предполага такава възможност”, каза Кючуков.

„Подходът на НАТО и ЕС - към мира се върви с победа, а победа се постига с повече война, с повече оръжие. Според мен този подход засега не се оправдава. Но и от другата страна няма признаци да се търси мир. Липсва стремежът към диалог, стремежът към постигането на каквото и да е разбирателство”, коментира бившият зам.-външен министър.

Относно преговори за дипломатическо решаване на конфликта и евентуалната роля на Турция, Кючуков каза, че очаква ескалация на войната, след което може да се стигне до преговори. „Това може да стане през 2023 г. Турският президент си извоюва да бъде един от медиаторите на подобни преговори”, коментира експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай