Експерт с предупреждение. За какво дават знак пожарите

Човешкото поведение изразява неготовност за справяне с природните стихии

Експерт с предупреждение. За какво дават знак пожарите | StandartNews.com

Преподавателят в Лесотехнически университет и бивш министър на земеделието доц. Георги Костов коментира опасностите от земетресенията, на фона на горските пожари. Според експертът, човешкото поведение изразява неготовност за справяне с последствията от промените в климата.

"Пожарите са най-възможните бедствия, които могат да се случат на България, но тяхното въздействие не е толкова страшно, колкото едно земетресение. Това показа профилът на оценка на риска от природни бедствия, които наскоро прие Министерският съвет.

"Променя се климата, човешкото поведение, изоставя се с адаптацията на управлението на тези процеси", коментира той защо все повече зачестяват пожарите. 

"За последните 10 години се направи много в оборудването и в превенцията, но това не е достатъчно. Европа вече гледа много сериозно на тези процеси. До 2025 г. тя прие стратегия, която гласи жертвите от горски пожари да станат 0, но затова са нужни мерки", заяви доцентът в сутрешния блок на bTV.

"Основните мерки за развитие на превенцията, а тя може да се развива само на базата на развитие на интегрирано управление на ландшафтите е да се създадат устойчиви, издръжливи ландшафти. Така да бъдат подредени по урбанизирани зони, земеделски площи, горски територии, че дори да се случи запалване бързо да се реагира, без да има щети", каза бившият земеделски министър.

Според експертът без превенция, гасенето е невъзможно и затова интегрираната подготовка трябва да включи всички ведомства, които имат отношение и добави: "Фокусът е върху реакцията, а нашата става все по-добра в сравнение с минали години. 

"До 2010 г. имахме по 100 хил. декара изгорели площи, следващото десетилетие те падаха до 50 хил. За тази година са 32 хил. хектара, което показва, че ще надминем последните тенденции", каза още той.

Той бе категоричен, че трябва да се намали горивното вещество, а именно там където са уязвими горите да бъдат обезопасени, да се стопанисват активно.

"Нека харчим пари в превенция, а не да ги даваме за гасене", призова той, пише БЛИЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай