Експерт с ключова прогноза за пътуващите по Великден

Говори Румен Драганов

Експерт с ключова прогноза за пътуващите по Великден | StandartNews.com

От 60 до 250 лева на човек за нощувка по Великден. Толкова се очаква да струват почивките в България по време на предстоящите празници. Прогнозата е на директора на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов, пише flashnews.bg.

Според него се очаква бум на пътуванията в България за този Великден. Причината е, че попадаме в петгодишния цикъл, през който празникът се отбелязва през май. Така се събират редица празнични дни.

Българинът и чужденецът имат възможност да избират къде да посрещнат Великден
сред над 17 000 места за настаняване в страната. Семейство с две деца на този Великден може да изкара с толкова пари, колкото е похарчило и преди пет години.

Самият факт, че за тази почивка също е нужна резервация, а местата се изчерпват, показва, че в България цените все още са ниски. Ниските цени създават недоволни туристи, които трябва да чакат, ако цените бяха високи, тогава нямаше да има опашки и щяхме да имаме свободни места във всяко едно от заведенията и хотелите, посочи експертът.

Пример за това са уикенд пътуванията и почивките по време на празници като Великден, когато не можем да намерим място там, където бихме искали да отидем, независимо от парите, които имаме в джоба си, каза Драганов.

През първата десетдневка на май се очаква да има над 1 милион пътувания в България. За сравнение, през годините, когато Великден е бил в началото или в средата на април, се получава разкъсване на цикъла на отваряне на хотелите по морето и в останалите райони на страната, защото практически туризмът на България стартира след средата на юни в години, когато посрещаме този християнски празник по-рано, коментира експертът.

По тази причина очакванията са и за силен тласък на летния сезон, който по Българското Черноморие ще започне тази година в средата на май. Като цяло очакваме тази интензивност на пътуванията да се запази силна за целия май, което пък ще доведе до засилване за самия летен сезон, защото има промяна в конюнктурата на записванията на основните за България пазари, коментира Драганов, визирайки Великобритания и Германия.

В началото на май от тези над 1 милион пътувания се очаква основната част
да са от български граждани заради възможността да се слеят почивните дни. Само за Великден посещенията на чужденци в България ще надхвърлят 80 000. За целия месец май очакванията са посещенията на чужденци в България да са над 800 000, а посещенията на българите в страната за този период ще са около 1,5 млн., коментира експертът. По-специално при сънародниците ни интензитетът на пътуванията ще е фокусиран и през втората половина на май заради Деня на светите братя Кирил и Методий.

Ръстът на интензитета на посещенията на българите в страната
в началото на май е основан и на хубавото време през април, което даде много силен тласък на пътуванията на сънародниците ни през уикендите на този месец, които вече надхвърлят 190 000, каза Драганов.

За майските празници в началото на месеца у нас се очаква да пристигнат
най-много гости от съседните на България страни, следвани от туристи от страните от Европейския съюз. През последните години интензитетът на пътуванията в България от Общността нараства. Това е главно заради тържествения начин, по който източното православие отбелязва Великден. Това е и сред причините за прогнозите само за този празник посещенията на чужденци от Европейския съюз в България да надхвърлят 80 000.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай