Експерт посочи кога ще се срине пенсионната ни система

Към 2030 г. може да очакваме апогей в остаряването на населението в България

Експерт посочи кога ще се срине пенсионната ни система | StandartNews.com

„Застаряването на населението е заради намаляването на раждаемостта и увеличаването на продължителността на живота. В световен план населението на целия свят застарява”. Това заяви доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН в предаването „Твоят ден” по телевизия НоваНюз.

Тя обясни, че към 2030 г. може да очакваме апогей в остаряването на населението в България. Тогава населението над трудоспособна възраст ще е най-много, което ще доведе до натоварване на системите – пенсионна, здравна и т.н. Ще има натиск върху осигурителните, пенсионните системи и т.н.

От демографска гледна точка е много трудно да бъдат обърнати тенденциите в следващите 20 г., категорична е доц. Черкезова. Само в демографски аспект може да се смекчи тенденцията с повече раждаемост или имиграция на млади хора. По думите й сега е нужно да има повишаване на заетостта, повишаване на производителността на труда и образованието на населението. Нужно е да се увеличи процента на добавената стойност на производителността, допълни доц. Черкезова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай