Експерт каза защо българите станали антиваксъри

Заради лошите послания от лекари и държава

Експерт каза защо българите станали антиваксъри | StandartNews.com

Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията коментира пред пред БНР:

"Всички оптимистични очаквания, че сме достигнали пика на тази Covid вълна се провалиха за момента. ... Политическата криза и поведението на почти всички политици доведоха до умора в хората, която води до безразличие".

"Ние бяхме горе-долу като страните от Европа по недоверие към ваксините, французите и испанците дори бяха преди нас по недоверие, американците бяха преди нас по скептицизъм. След това развитите държави успяха да направят едни добри кампании за обяснение и за убеждаване на хората. Испанци и италианци покачиха доверието, а ние останахме на същото ниво".

Според него около 20% са антиваксърите в България, които категорично заявяват, че няма да си поставят ваксина срещу Covid-19 и този процент няма толкова голяма тежест.

"Трудната ситуация, в която попаднаха в пандемията медиите заради спада на рекламните потоци и политическата криза, доведе до това, че те допуснаха едно огромно говорене срещу пандемията и срещу ваксините. Такова говорене няма никъде, дори в развиващите се страни".

Мнението му е, че локдаунът е мярка, която по политически причини в момента е трудно да бъде приета като решение.

Експертът сравни първото място в света на България по смъртност от Covid с първото място, което би могла да заеме по говорене срещу ваксините.

"Ние се превърнахме в един социално-медицински експеримент и всички чакат да видят какво ще се случи с тези, които имат 20% ваксинирани при Делта варианта. И то се случи, това беше предсказано това, което се случи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай