Екипът на "капките" пази тайната на холограмата

Холограмата на Марая Кери (вляво) в дует с Уитни Хюстън - в изпълнение на Поли Генова

Екипът на "капките" пази тайната на холограмата | StandartNews.com

Дуетът на Поли и Поли е бил по-ефектен през телевизора

3D проекция е следващото ми предизвикателство, разкрива режисьорът Кирил Киров - Кико

Финалът на шоуто "Като две капки вода" вече е история. Но този сезон, освен със силните участници и грандиозните скечове, ще бъде запомнен от зрителите и с още нещо - дуета на Поли Генова с... Поли Генова. Разбира се, става въпрос за изпълнението на песента на Уитни Хюстън и Маря Кери "Когато вярваш", което предизвика жури, състезатели и публика да станат на крака не само заради брилянтната интерпретация на четвъртата на Евровизия, но и заради визуалната магия. А именно, решението на екипа на "Капките" да поставят на сцената холограма, като по този начин вкарат втората Поли в дуета.

Холограмната Марая Кери се оказа техническото предизвикателство през този сезон. Успешният опит провокира екипа на шоуто да повторят още веднъж ефекта, като вкарат холограмите на водещите Рачков и Зуека и на финала. И това няма да е последният път, категоричен е режисьорът на успешния формат Кирил Киров - Кико. Той разкри пред "Стандарт", че отдавна е мечтаел да вкара иновацията във форматите, които правят с Маги Халваджиян. Но едва сега технически екипът е бил готов да го направи. Всъщност и други предавания са правили опит да излъчат холограмен образ, но реално се е получавало по-скоро като прожекция вместо като проекция. Кико не издава докрай тайните на успеха в "Капките". Но разкрива, че екипът е вложил доста усилия за намирането на най-подходящата основа, върху която да се проектира холограмата така, че да има ефекта, видян от зрителите. А най-привилегировани са тези пред екрана, защото изображението при тях се е виждало още по-добре. Но всъщност това се случва и благодарение на специалния начин на заснемане - т.е. с помощта на камерите.

"Тази година седнахме с колегите да обсъждаме какво ново може да се направи в новия сезон и решихме да използваме тази технология. Не знаехме кога точно, но когато се падна дуетът на Поли Генова, решихме, че това е точният момент", разказва Кико.

Холограмата сама по себе си не е нещо сложно, разказва още Киров. "Трудно беше да я нагласим така, че зрителят да може да изпита ефекта "Уау", защото най-лесно беше да пуснем не толкова добър продукт и просто да покажем нещо там, каквито опити всъщност са правени и в други формати по телевизията."

За самата холограма е използван специален материал, върху който се е проектирал образът на Поли Генова, но какъв точно е материалът, използван в "Капките", Киров отказа да сподели, мотивирайки се, че това си остава запазена марка на екипа на "Като две капки вода".

"Следващото предизвикателство е да направя 3D холограма", разрива Киров. Но технологията не бива да се използва самоцелно, защото ще се превърне в дефект", убеден е той. Режисьорът има и други иновативни идеи, които смята да осъществи в бъдещи формати. "В по-напредналите технологично страни се използват не само холограми, но и такива техники, за каквито в България още не сме чували. Зрителят вече е разглезен, капризен и очаква много повече като аудио-визуални провокации, не просто шоу", посочва Кико. Той е доволен, че екипът е избрал точния момент за използване на холограмата и шоуто се е получило.

"Смятам, че новините в България, във формата, в която се излъчват по телевизията, трябва да бъдат забранени със закон", споделя режисьорът на "Капките". Според него в нашите новини се набляга прекалено много на смъртните случаи, черната хроника и криминалните новини.

Според него именно в това се крие и успехът на "Като две капки вода", тъй като в сърцевината си предаването носи спокойствие, забавление и положителни емоции. "Нещото, което зрителите желаят да виждат по-често", категоричен е Кико.

До 5 години технологията ще е масова
Япония ще излъчва световното по футбол през 2022 г. в новия формат

Кинофантастиката постепенно престава да бъде фантастика. Помните ли 3D технологията на телеприсъствието, която сме виждали във филми като "Стар Трек"? Е, те вече са реалност. Това все още не е самата холографска връзка, но е въпрос на време да стане - холографията се развива в различни направления. Специалистите твърдят, че много скоро на масовия пазар ще се появят портали за псевдохолографски видеоконференции, таблети с холографски дисплеи и достъпни като цена холографски проектори.

3D технологията още не се е развила в пълна степен заради физическите ограничения на човека. Мнозина не могат да гледат 3D филми, защото бързо започват да ги болят очите и главата. А бъдещето на развлекателната индустрия и на устройствата за развлечение се крие в обема, реалистичността и интерактивността. Освен това технологичният супертренд на триизмерност още не е обхванал всички сфери, от които брандове могат да припечелят прилично, решавайки някакъв проблем на потребителите. Общо казано, пазарът на потребителска електроника не само търси, но и вече е намерил пътя за по-нататъшното развитие на концепцията за многоизмерност.

Триизмерното тв изображение с пълна сила се развива за тези, на които тази технология се харесва и подхожда. Наскоро изследователят Даниел Смоли от MIT Media Lab предложи не скъпа технология за истинска холографска телевизия, основана на използването на оптичен чип. Първите поколения холографски телевизори вече съществуват. Японски експерти смятат, че този вид телевизия ще стане мейнстрийм около 2020 г. Дори предлагат да излъчват в такъв формат световното в Катар през 2022 г. Интересна обаче е темата не само за Holo-TV. Технологиите на псевдохолографията и холографията скоро ще качат много устройства и процеси в живота на хората и компаниите на ново ниво. Дори това вече започва да се случва.

Ще говорим по телефона триизмерно

По какво се отличава 3D технологията от холографията? В 3D-то се използва стереоефект при гледането на две плоски изображения. Стереоефектът е психофизиологически ефект на интерпретацията на мозъка на отличаващи се (заради промяна позицията на наблюдение) образи от двете очи. Холографията е доста просто и ясна описана в речниците: "Това е особен фотографски метод, при който с помощта на лазер се записват, а след това възстановяват изображения на триизмерни обекти, в голяма степен подобни на реалните. Този фотографски запис се нарича холограма. При осветяването с лазер холограмата формира изображение, което представлява точно копие на изходния триизмерен обект и показва всички свойства на такива обекти, например промяна на перспективата при преместване на гледащия". Методът на холографията е създаден през 1947 г. от унгарския учен Денис Габор, който въвежда и термина. Всъщност през 1971 г. той получава Нобелова награда за "създаване и развитие на холографския принцип". Казано по-просто, холографското изображение на човек може да гледаме от всички страни, като го обикаляме и гледаме как се променя. Същността на класическата 3D технология е в това, че не можем да заобиколим тази обемна картина - отстрани няма нищо. Холограмата се оформя "във въздуха", а 3D картината се отличава с това, че илюзията за обем се създава върху плосък екран.

Има и други хитри технологии - хибридните. Например, 3D холография, или псевдохолография: може да заобиколите обемното изображение и то ще се променя така, все едно че вие ходите около холографския "обемен" обект. Всъщност обаче това е илюзия, създадена от особеното съчетания на 3D технология. Обемността на образа се създава с камери с контрол на движението и 3D проекция на цилиндричен екран. Какво се получава от това?

Скоро ще може да разговаряме с триизмерните образи на колегите и приятелите си почти така, както в "Стар Трек". В наши дни това позволява псевдохолографската технология TeleHuman. Тя е разработена от научноизследователската група на холандско-канадския професор Роел Вертегаал от лабораторията Human Media Lab към канадския Queen's University. Създателите на технологията я наричат "стереоскайп". TeleHuman позволява на хората, намиращи се в различни краища на света, да общуват с триизмерно изображение на събеседника, стоейки един пред друг. "Защо ви е Скайп, след като може да поговорите с 3D холографски образ на събеседник в пълен размер?", пита професор Вертегаал. Какво мислят за това в Скайп и 300-те милиона ползватели на услугата може само да гадаем.

Как става това всичко това? Оказва е, че технологията не е толкова сложна, колкото звучи. TeleHuman се състои от няколко 3D камери със сензори за движение Microsoft Kinect, акрилен цилиндричен дисплей с височина 1,8 м, 3D проектор и изпъкнало огледало. Двама души в различни географски точки стоят пред своите цилиндрични портали-подове. 3D камерите със сензори за движение Microsoft Kinect, поставени на върха на цилиндъра, снимат човека, като непрекъснато конвертират данните в изображение и в реално време излъчват пълноразмерна триизмерна картина на цилиндричния дисплей на събеседника. Холограмата на цилиндричния портал засега не се показва. Това е само екран, но той може да покаже човек на 360 градуса - при желание събеседникът може да бъде видян отстрани или отзад.

Освен псевдохолографията се очаква бързо развитие на технологията на непосредствено телеприсъствие в комуникационен контекст. Почти всичко за това е вече готово. Проучване на IBM сред 3000 технологични експерти показа важно нещо - всички те са убедени, че холографските позвънявания е технология, която ще се появи на пазара до 5 г. Много усилено над нея работи полската компания Leia Display Systems. Експертите също така твърдят, че концерти на холографски музиканти и спектакли не легендарни театрални актьори с времето ще станат едни от най-разпространените и популярни видове развлечения. Засега такива номера като изпълнението на холограмата на великия рапър Тупак, който бе убит през 1996 г., на фестивала Coachella 2012, са екзотика и скъпо удоволствие за организаторите. Но времето, в което холограмите ще бъдат показвани, например в нощните клубове - в кубчетата лед или в облака от водна пара, е съвсем близо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай