Екипът на Терзиев с ключово решение за градския транспорт

Относно бюджета и протеста

Екипът на Терзиев с ключово решение за градския транспорт | StandartNews.com

Екипът на столичния кмет Васил Терзиев представи бюджетната транспортна рамка за 2024 г. Тя ще бъде в общ размер на 500 милиона лева. Заместник-кметът по финансите заяви, че е безпрецедентно да се отпускат средства в такъв размер.

„183 млн. лева в бюджета на градския транспорт в София идват от продажбата на карти и билети за пътуване. 189 млн. лева идват като компенсация и субсидии от Столичната община. Остатъкът се покрива от държавния бюджет – 155 млн. лева”, обяви зам.-кметът на София в направление "Транспорт и градска мобилност" Илиян Павлов.

Рамката ще бъде гласувана на първо четене в транспортната общинска комисия следващия понеделник, пише Нова. 

Управляващите в София предвиждат и сериозно увеличение на продажбата на карти и билети, като по техни данни за миналата година ръстът е бил 31%.

За протеста на служители на метрото от екипа на Терзиев обявиха, че решението е "Метрополитен" и синдикатите да се разберат как да се разпределят парите, които вече са осигурени. Рамката обаче не включва погасяване на задълженията на транспортните дружества, като ще се търси вариант това да не се случи с вдигане на цената на карти и билети. В добавка към това СОС договаря МВР да поеме охраната на метрото на свои разноски, тъй като е обект от стратегическо значение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай