Дюнигейт ще надскочи община Несебър

ЕРП-тата на прицела на Цацаров

Дюнигейт ще надскочи община Несебър | StandartNews.com

София. Скандалът със застрояването на терени край Несебър, известен като Дюнигейт е на път да достигне и по-високи етажи на властта. Проверката продължава  и няма да достигне само до общината, обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС. 

На място е изпратен екип на Върховната административна прокуратура, който да помага на местните органи, тъй като излизат документи, надхвърлящи техните компетенции. Прокурорите от ВАП ще помагат в Бургас по отношение на специфичната материя, свързана със строителство, устройствени планове за строителни режими и т.н. Тоест, може да очаквате развитие, прокуратурата няма намерение да спре до сградата на общината, заяви Цацаров.

Цацаров съобщи още, че има изпратена съдебна поръчка до Ливан във връзка с двамата извършители на атентата в Бургас. Поръчката обаче не е свързана с искане за арест и екстрадация на лица, поясни обвинител номер едно.

Проверката на Електроразпределителните дружества (ЕРП) ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията им и дали са приложени всички документи, посочи главният прокурор.  Към този момент са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата, проверката ще обхване всички клаузи и дали тези клаузи се изпълняват на практика,  добави той.

Цацаров обясни, че ще даде специална пресконференция, на която да представи материалите. Важно е не само как са формирани цените, но и какви задължения са имали ЕРП-тата по времето на приватизацията, но и какви са задълженията им към момента, посочи Цацаров. По думите му, ако се установи наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление, може да се стигне до търсене на персонална отговорност.

Имам определени резерви към начина, по който са действали тримата прокурори, свързани със случая с износ на електроенергия в особено големи количества, както и начина, по който делото им е разпределено, но това е предмет на дисциплинарно производство, каза още Цацаров. По негови думи, много пъти е говорено по отношение на прокурор Стойчо Ненков, но в конкретния случай, макар той да е отстранен от длъжност по друго производство, не могат да се намерят нарушения по отношение на неговите действия, след като той е бил определен на компютърния принцип. „Що се отнася до другите двама прокурори - Георги Тафров и Христо Граматиков - дали има нарушения на случайния принцип, каквито виждаме на пръв поглед, ще разберем. Ще разберем и дали те са се произнесли законосъобразно. Но когато някой твърди, че в конкретния случай има подкуп или политическо влияние, или и двете, той трябва да подкрепи тези твърдения с доказателства”, категоричен е Цацаров. На този етап нямаме данни, че някой от тях е вземал подкуп, имал е влияние или му е упражнено влияние, каза още главният прокурор.

Повод за обяснението на Цацаров са обвиненията на Яне Янев, който преди дни съобщи имената на трима прокурори, двама от тях действащи, за които каза, че са прекратили умишлено дело срещу енергийната мафия през септември миналата година. По думите му върху тях е бил оказван натиск, имало данни и за подкупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай