Дядо Коледа сам вкъщи

Прати джуджетата хоумофис, а елена Рудолф на издръжка по европрограма

Дядо Коледа сам вкъщи | StandartNews.com
  • Прати джуджетата хоумофис, а елена Рудолф на издръжка по европрограма

Дядо Коледа за пореден път прегледа отчетите и видя, че тази година шанс за печалба няма. Докато в миналите години всички деца му пишеха писма и чакаха подаръци, сега онлайн магазините ограбиха и последния му шанс да изпълни дълга си и да донесе на хлапетата такива подаръци, каквито подобава.
Нямаше никакъв начин. Неговата счетоводителка вече беше изчислила колко евентуален оборот за следващата година трябва да декларира той пред НАП и му препоръча да не се занимава с никакво производство, а самият той да накупи подаръците за най-нетърпеливите деца онлайн и да ги закара сам.
Нямаше друг начин - наложи се покрай пандемията да съкрати две джуджета и да ги прати на борсата,

две други работеха  от вкъщи  на половин ден
и главно чатеха с разни Снежанки, защото щатната напусна, след като не й платиха две заплати. Останалите три работеха по мярката 80:20, но сериозно се опасяваха от стагнация в сектора след първи януари, когато и без това светът продължава да стои затворен, а подаръци за догодина може и да няма. Еленът Рудолф беше заведен като изчезващ вид в едно стопанство по Програмата за развитие на селските региони, така че поне за неговите моркови и репички нямаше да има притеснения, а едното джудже най-сериозно предлагаше да превърнат работилницата за играчки в къща за гости по някакъв европейски проект.  И не идваха никакви кредити, никакви заеми от обещаните от правителството пари - Дядо Коледа никога не беше плащал данъци и никой не бе наясно с неговите приходи в предишните години. В едната банка го нарочиха за самозванец, в другата го обвиниха, че се опитва да присвои чужда самоличност, в третата му поискаха справка за дохода за десет години назад. Във фирмата за бързи кредити директно го посрещна техният собствен Дядо Коледа, който му изпя "Джингъл бел" и го попита

дали иска  600 лева  до пенсия с промоционална лихва
Не, Дядо Коледа нямаше нужда от всички тези мерки, особено ако трябваше да си накупи маски и шлемове, за да обикаля хлапетата, които все пак се бяха навили да му пишат - макар и имейли, вместо да разчитат на куриерските фирми. Все пак, за толкова години почтен труд, и той би могъл да регистрира една куриерска фирма, но се страхуваше, че може да му се наложи да се регистрира по ДДС и ранчото в Лапландия да се окаже ипотекирано. Да не говорим, че заради сгрешените джипиеси в София непрекъснато щеше да бърка адресите - миналата година вече му се случи да занесе подаръка на Стефчо на адреса на Марийка и стана хубав скандал, след което писа девет страници обяснения в МВР. След като тази година няма да има работещи заведения, където Снежанки да излизат от тортите пред погледите на ценители на дамската красота, чувалът бе доста празен. Всъщност, бе останал един подарък - малко камионче за едно момченце, което единствено бе написало ръкописно писмо. Защо да стоя сам вкъщи на празника, почуди се Дядо Коледа. Мога поне да отнеса камиончето. Джуджетата и без друго въпреки всички мерки от понеделник ги пускам в неплатен отпуск.
Натовари се на колата и бързо достигна до дома на момченцето. След няколко минути беше вече в комина - точно в момента, когато оттам блъвна огромна жега и пепел, защото в разрез с всички заповеди на градоначалника

хората не смееха да се топлят  на прекалено скъпите ток  и парно
и бяха напалили кюмбето. Първо стана на въглени камиончето, после униформата на самия дядо Коледа, а накрая пламна и брадата му.
"Край", помисли си той. "Както е казал в "Златния телец" Остап Бендер, трябва да се преквалифицирам в домоуправител".  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай