Две версии за изчезването на Мутафчийски

Скандал с кабинета или лично решение?

Две версии за изчезването на Мутафчийски | StandartNews.com

Къде е ген. Мутафчийски? Това е въпросът, който не дава мира на държавата от 8 часа днес, след като стана ясно, че Националният оперативен щаб прекратява брифингите си.

ВИЖ ОЩЕ:Край на брифингите на щаба

Новината не съобщи шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, а шефката на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова. Причината за решението генералът да не ни буди сутрин, била, че хората вече имали достатъчно информация за коронавируса, а сутрешните брифинги трупали повече критика, отколкото полза. Данните вече ще се дават с писмени прессъобщения.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Ген. Мутафчийски бе скрит. Защо?

Напрежение между щаба и кабинета бе първата версия за изчезването на Мутафчийски. Генералът бил против разхлабването на мерките, когато премиерът Бойко Борисов настоявал за още по-либерален режим.

В момента ген. Мутафчийски е в кабинета на премиера, мислят още разхлабване на мерките, коментира Арнаудова отсъствието на генерала от последния сутрешен брифинг.

Очевидно го скриха, трябва да разберем защо, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея този подход е нечестна оценка за работата на щаба, който се е справил със задълженията си.

 „В началото на седмицата ген. Мутафчийски каза, че народът ще го убие и вече става ненужен“, даде втора версия за отсъствието на човека с най-висок рейтинг в държавата социалният министър Деница Сачева. Пред БНТ тя допълни, че на брифингите имало „много силни и драматични думи”. А ние искаме да избегнем това – да няма силен драматизъм, каза Сачева. Имаме нужда от разговори и вътрешен баланс между рестрикциите, които трябва да спазваме, и да живеем по нормален начин“, каза още социалният министър.

„Няма нужда от това всеки ден да се изнася статистика, която напряга. Хората имат нужда от малко въздух и спокойствие“, допълни тя. „Съобразихме се с мненията, които сме получихме. Правителството винаги се е в вслушвало в мнението на хората и е реагирало“, каза още Сачева.

Щабът продължава да работи, увери Севдалина Арнаудова. Министър Сачева пък разкри какво ще се случи занапред с остриетата на щаба - с ген. Мутафчисйки, доц. Кунчев и проф. Кантарджиев. „Тримата не си почиват. Докато течеше извънредният брифинг без негово участие, ген. Мутафчийски бе на среща с премиера Бойко Борисов. Там те обсъждаха отпадането на още мерки. За тримата - ген. Мутафчисйки, доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, е още много рано за почивка“, каза Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай