Две трети от българите затягат каиша заради скъпи ток и вода

Само 23% от хората обаче използват уреди с нисък разход на енергия

Две трети от българите затягат каиша заради скъпи ток и вода | StandartNews.com

Повече от две трети от българите разбират правилно понятието "устойчиво домакинство", а именно - да се пести ток, вода и да се използват по-малко препарати, както и да се предпочитат домакински електроуреди, които харчат по-малко ресурси. Това показват данните от представително проучване на социологическа агенция "Тренд", проведено по поръчка на "Бош Домакински електроуреди" - България, които бяха представени на пресконференция.

Изследването е направено през май сред 1002 пълнолетни граждани по метода интервю "лице в лице" и е свързано със Световния ден за опазване на околната среда - 5 юни.

Проучването представя какво правят най-често българите в ежедневието си, което да е свързано с устойчивия начин на живот, кой според тях има по-голяма отговорност за опазването на околната среда - хората или производителите, както и какво е разбирането им за устойчиво домакинство.

Според Димитър Ганев от агенция "Тренд", 23% от хората използват уреди с нисък разход на енергия. Най-активните групи от населението - между 30 и 59 години, в по-голяма степен възприемат екологичните и устойчивите трендове. Най-висок процент сред най-възрастните - близо половината посочват, че не изхвърлят храна и купуват толкова, колкото им е нужно. Докато при най-младите тази опция избират само под една трета и това се дължи на липсата на достатъчно голям опит и преценка при младите хора точно колко храна ще им бъде нужна и как може да бъде разпределена в следващите дни. За близо половината от българите устойчивият екологичен начин на производство повлиява на техния избор, което е около 47 на сто.

По думите на инж. Ивайло Рашев - изпълнителен директор на "Бош Домакински уреди" - България, компанията има вече стартирала глобална кампания по отношение на устойчивостта и е насочена към две направления - корпоративно и в ползи на потребителите. Много важна цел при производството е намаляването разходите на вода. Рашев даде пример с Китай като една от най-големите икономики в света, където от години има много сериозен проблем с осигуряването на питейната вода и продължават да се изпитват сериозни затруднения. В тази връзка на корпоративно ниво "Бош" се опитва по всякакъв начин на увеличи ефективността с цел икономии като в някои проекти се използва дъждовна, а не питейна вода, отбеляза Ивайло Рашев.

По отношение на кръговата икономика, Рашев посочи, че живеем в общество, което консумира много повече, отколкото е необходимо, от една страна, и от друга - общество, което изхвърля. Като пример той даде, че когато се развали пералнята на едно домакинство, то я изхвърля и си купува нова. Целта на кръговата икономика е да удължим живота на уреда, който е изхвърлен, може дори не на целия уред, а на някои компоненти от него, които могат да имат втори, трети и дори четвърти живот. Компанията има за цел до 2030 г. продуктите й да бъдат произведени от 95 процента рециклируеми материали. Едновременно с това поне 50 процента от използваните за нови електроуреди материали вече да са рециклирани.

И европейските потребители, и българските ясно заявяват и смятат, че основната отговорност е на производителите и брандовете, които трябва да произвеждат и да предоставят за използване по-устойчиви продукти, каза инж. Рашев и допълни, че затова компанията постоянно усъвършенства домакинските уреди, повишава се и тяхната енергийна ефективност.

Част от проучването е свързано и с т. нар. умни уреди, които отговарят в една част по отношение на темата "устойчивост". Умен уред е такъв уред, който има допълнителни функционалности на база вече съществуващо устройство, отбеляза Ивайло Рашев. Той каза още, че съдомиялната машина се превръща в основен уред в едно домакинство, което не е било така преди 5 години. Тя пести вода и ток в сравнение с измиването на съдовете на ръка. Умни уреди в полза на потребителите са например перални машини с дозираща система, която с вградените в нея сензори автоматично определя освен теглото на дрехите и тъканите, също и степента на замърсеност. Впоследствие уредът автоматично  дозира перилния препарат, омекотителя и използваната вода. По време на един нормален перилен цикъл се изразходва между 50 и 70 литра вода, а тази система спестява до 10 литра на всяко изпиране от една страна, и от друга - пести между 30 и 40 процента от перилния препарат на годишна база. Освен това, системата щади и дрехите, които по този начин се използват много по-дълго време, допълни инж. Рашев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай