Двама квестори на КТБ отиват на съд

Елена Костадинчева и Станислав Лютов отиват на съд за това, че в периода от 20 август 2014 г. до 14 януари 2015 г. не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество...

Двама квестори на КТБ отиват на съд | StandartNews.com

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ. Те са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, информират от прокуратурата.

Елена Костадинчева и Станислав Лютов отиват на съд  за това, че в периода от 20 август 2014 г. до 14 януари 2015 г. не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Според прокуратурата те действали умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв.

Прокуратурата твърди, че те се разпоредили с осчетоводяване на предсрочно прекратяване на девет договора за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към ФГВБ в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

За започналото срещу тях разследване се разбра в средата на 2015 г. То започна няколко дни след като премиерът Бойко Борисов спомена, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право.

Двамата квестори в КТБ заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай