Два вида пестициди отровили рибата в Марица

През лятото ще се извърши цялостен мониторинг, за да се установят щетите за всички растителни и животински видове в реката

Два вида пестициди отровили рибата в Марица | StandartNews.com

Два вида пестициди, които се използват за растителна защита са довели до токсичното замърсяване, причинило измирането на тонове риба в река Марица. Това съобщават от Басейнова дирекция - Източнобеломорски район.

Два пъти завишаване на нормите в река Пишманка, която се влива в Марица, показали пробите.

Марин Маринов от Басейнова дирекция утчнява, че за да се установи как се е стигнало до измирането на рибата, са били изследвани 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив. Изследването е било по 86 показатели.

„Основната теза, основното съмнение са откритите концентрации пестициди, за които превишения са налични в река Пишманка и може да се направи връзка с източниците, които са емитирали тези вещества. Там се води следствие, има конкретно предприятие, което е изпуснало т.нар. мленки от пластмаси, които съдържат и опаковки от тези пестициди“, каза Маринов.

Това е тежко екологично престъпление, коментира Марин Маринов и не изключи възможността след приключването на следствието, което се води спрямо фирма „Екоинвест“, да й бъде потърсена отговорност и по Закона за екологичните щети.

През лятото ще бъде извършен цялостен мониторинг, за да се установи какви са щетите за всички растителни и животински видове в реката.

От пловдивската областна управа препоръчват до края на седмицата да не се извършва риболов в този участък и животни да не се водят до реката за водопой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай