Дървата за огрев с шокиращи цени! Хората се връщат на село за зимата

Не знаем как ще се справим със сметките през тази зима, казват родопчани

Дървата за огрев с шокиращи цени! Хората се връщат на село за зимата | StandartNews.com

Високи градуси в края на октомври, на места дори до 28 над нулата през деня. Болшинството от родопчани приключиха със зареждането с дърва за отопление за зимния сезон, въпреки цените. Рекордните 400 лева за тон достигнаха те на прага на новия зимен сезон. Кубикът през лятото бе между 130 и 150 лева. Възможно е и ново поскъпване в разгара на зимата. Обичайното трупане на палети с цел разбиване и заготовка за подпалки също не спира, пише 24rodopi.

Двойната тарифа за тока отпадна като възможност, поне към този момент. Доста родопчани обаче се замислят за варианти при усложняване на ситуацията.

„Вдигне ли се цената на електроенергията, стигне ли ми сметката за ток 300 лева на месец, заминавам за село. Там ще прекарам зимата. Дърва има, на свещ, ако трябва. Ще пътувам до града за работа и после се прибирам“, разкрива плана си за следващите месеци пред екип на „Родопи voice“ жител на Кърджали. По думите му, много негови колеги, приятели, роднини, са се замисляли превантивно дали да не съберат семейства от три поколения в едно жилище, за да изкарат сезона, пестейки.

„Вариант е да отидем в жилището на тъщата. Тя е на дърва. Заредил съм я за зимата. Мазето е пълно. Аз и семейството ми сме на ток. Ако стане непосилно, ще се пренесем при нея до пролетта“, споделя мъж на 50 години от областния град.

„Много трудно бе зареждането за този сезон. Дърва нямаше, направо с връзки трябваше да се сдобием. Тук зимата е 6 месеца, свършен си без твърдо гориво за отопление. А, ако токът поскъпне, става страшно“, коментира на свой ред смолянчанин, приготвил тринадесет кубика дърва преди големия студ. Колебае се с категорична оценка дали ще му стигнат. Надява се на мека зима.

„Ние сме голям износител на ток, не знам защо тази тема за увеличението изобщо се коментира в страната. Защо се случва. Кой измисли тези свободни пазари? За какво са ни някакви зелени сделки? И така сме зле, а какво искат още да ни причинят?“, пита 38-годишен жител на малък родопски град.

„Не знам как ще се справим със сметките през тази зима. През лятото бяха двойни. Пестихме от климатици, за да ползваме 2/3 от хладилните витрини. Много е трудно и дано не се стигне до затваряне“, пък казва магазинер от региона. Малкият хранителен търговски обект се работи от цялото семейство. Единствен източник на доходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай