Драма в Черно море, спасиха мигранти на косъм

38 души бяха безопасно доведени до българския бряг

Драма в Черно море, спасиха мигранти на косъм | StandartNews.com

38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази сутрин при сложна операция в Черно море, съобщи МВР.

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение "Синя граница" е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда, като там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради лошите метеорологични условия (силно вълнение) и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна. От МВР уточниха, че ако гумената лодка е останала без гориво в открити води, е било възможно да се стигне до сериозен инцидент.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция "Черно море 2022" в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай