Драма с ловците. Европа им взе пушките

Голям гняв при старта груповия лов на дива свиня и местен дребен дивеч

Драма с ловците. Европа им взе пушките | StandartNews.com

Голяма драма застигна ловците у нас. Нов регламент на ЕК е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия, предава Нова тв. Причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще трябва да се използват, струват 10 пъти по-скъпо от настоящите патрони.

„Инициативата на ЕК засяга всички български ловци, които са близо 160 000. Всички оръжия, произведени преди 2000 г., не са тествани и не могат да стрелят с евтината алтернатива на оловото – стоманените. Единственият възможен вариант за тях е да се ползват боеприпаси от бисмут, от ванадий, които са много по-скъпи – 5-6 лева при цена сега 50-60 стотинки”, заяви инженер Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България.

Стартирала е подписка срещу предложението, в която са се подписали 20 000 души.

Проблемът лъсна в днес, когато стартира груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч.Само преди месец ръководството на НЛРС-СЛРБ изпрати до Комитета по оценка на риска(RAC) към Европейската агенция по химикалите (ECHA) становище относно предложеното ограничение за използване на олово и неговите съединения в боеприпаси за стрелба на открито и в риболовни принадлежности.

В становищото се посочна, че от официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ става ясно, че към 23.09.2021 г. в България са регистрирани 184 836 гладкоцевни огнестрелни оръжия. Лицата, притежаващи огнестрелни оръжия с гладкостенна цев за ловни цели са 123 181. От тях 69 585 лица (56,5 %) притежават само по един брой гладкоцевно оръжие. 68 051 са дългоцевните нарезни оръжия с централно възпламеняване. Дългоцевните огнестрелни оръжия с нарезна цев и периферно възпламеняване са 2 763 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай