Драго Драганов: Зарежете масите

Драго Драганов: Зарежете масите  | StandartNews.com

Спуснете завесите и се отдайте на любовта, препоръчва тв водещият за празничната нощ

Драгомир Драганов твърди, че изпраща най-хубавата година в живота си. През изминалите 365 дни той е свалил 27 килограма, участвал е в твърде успешна телевизионна поредица и е срещнал голямата любов. На Коледа празнувал с Катя и Здравко от "Ритон". В компанията били още композиторът Иван Кутеков и колегата му Борис Чакъров. Имало е много музика, шумна веселба, а за Чая - и малко вино. Толкова, че да не наруши диетата му.

- Господин Драганов, в началото на всяка година човек се зарича да се промени, а в края й установява, че не е успял. През 2014-а вие показахте какво е драстична промяна: свалихте една четвърт от теглото си и се върнахте на екрана. Как постигнахте всичко това?

- С амбиция и воля. Ако не бях го направил, щях да си остана дебел и щастлив. Защото аз не съм бил нещастен.

- Но отсъствахте от екрана...

- Да, но имах много участия извън телевизията. Дори в месеците на най-голяма криза бях сред най-работещите артисти. Вярно, че ме нямаше на екрана, но съвсем не си го обяснявах с излишните килограми. Когато обаче чух, макар и зад гърба ми, да казват "Ние лесно ще му дадем този проект, ама как ще изглежда?", реших да покажа какво мога. Вярно, че професионализмът не зависи от теглото, но в нашата работа е важно да изглеждаш добре.

- Излиза, че е било съвсем вероятно да се разделите с телевизията?

- Ами сигурно. Защото се оказва, че не е толкова важно какво ние мислим за себе си, а какво другите мислят за нас.

Дълго не бях на екрана

Той ми липсваше, но кой го интересува това. Работя в завод за телевизия и моите лични чувства нямат никакво значение. Бях редактор на "Денят започва с култура", подробност, която никой не разбра. Това ме натъжаваше допълнително. В крайна сметка дойде поредицата, посветена на 55-ата годишнина на телевизията и това беше моят шанс. Доволен съм, че оправдах доверието на ръководството, което рискува да върне на екран човек, който вече бе изпуснал кормилото.

- Какво научихте от този проект?

- Най-напред видях творческите постижения на хора, които отдавна и съвсем незаслужено са потънали в забрава. А те са били едни от най-ярките творци на екрана. Ще ми се по-често да си спомняме за Бригита Чолакова, за режисьора Младен Младенов-Доктора, за предавания, които някога са респектирали с обществената си значимост. На 31 декември ще се излъчи последната част от поредицата за юбилея на БНТ. В нея ще върнем зрителите към незабравимите забавни програми от миналото. Татяна Лолова и Никола Анастасов ще бъдат в студиото, а в откъсите ще видим много големи артисти, които са ни радвали десетилетия.

- Кои от тези 55 години са най-добрите според вас?

- Нормално е да си спомням златното време, когато БНТ беше без конкуренция, когато появата на екрана те превръщаше в звезда за една нощ. Мога да кажа, че съм галеник на съдбата. Предаването "Чай" влезе в къщите на хората, когато нямаше други подобни. Днес много по-трудно бих могъл да стана това, което съм. И все пак за мен най-ползотворният период е този след 1989 година, когато новото време наложи други стандарти, а изключителен журналист като Нери Терзиева успя да събере съвсем млади кадри, с които

да превърне търсенето на истина в свещена цел

- А за вас кое беше хубавото време за България?

- Много трудно някой може да ме накара да кажа, че това е времето, в което всички сме ходили на море. Не е нужно всички да бъдем еднакво облечени, а в холовете ни да има едни и същи дивани. Напротив - всеки трябва да се стреми да се развива, а знанията и професионалният опит да бъдат оценявани по достойнство. Отново бих поставил на преден план бурните години, в които се ковяха основите на демокрацията. Те са най-важните от всички, на които съм бил свидетел.

- През 2015-а стартира новото ви предаване "55 лица от вашия живот". Какво ще представлява то?

- В този проект ще срещнем зрителите с ярки творци. Ще чуем техните разкази и оценката им за времето, в което живеем. Отново ще бъдем заедно с Ана Ангелова. Работата с толкова млад колега ми позволява да науча как новото поколение гледа на нещата, на които съм бил съвременник. Разликата в оценките ни е огромна. Твърде често губя по точки. Защото не е важно какви мислим ние за минало си, а какво мислят тези след нас за него. В крайна сметка те ще берат плодовете на дърветата, които сме засаждали.

- Наскоро получихте отличие от българското посолство в Русия...

- Това стана на 12 декември на благотворителния бал, част от кампанията "Българската Коледа". На тържеството в Москва бяха най-успелите наши бизнесмени, които работят в Русия, дипломати, артисти. За моя голяма изненада посланик Бойко Коцев обяви, че ми се присъжда почетния знак "Самарски кръст". Отличието, което е учредено в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България от османски иго, ми се дава за принос в развитието на българо-руските културни отношения и духовно единство. Кръстът е изработен в хералдическото ателие на руските въоръжени сили и има голяма естетическа стойност. Това е второто ми голямо отличие след ордена "Петър Велики" - първа степен, с който ме удостои през 2006 г. Комитетът за обществени награди на Русия.

- Какво си пожелавате за следващите 12 месеца?

- Да запазя тази воля и хъс, за да бъда винаги в пълна бойна готовност. Да имам работа, защото това е най-важно за мен и, разбира се, да запазя любовта, която беше венецът на всичко хубаво, което ми се случи през 2014-а.

- Ако ви предложат да направите ново предаване, как ще изглежда то?

Няма да направя "Чай"

Онова, което остана неразкрито през годините, бе участието ми в "Полет в нощта" на незабравимия Хачо Бояджиев. Искам отново да правя нещо подобно - предаване, което да е открит диалог със зрителите, а аз да бъда само посредник между госта и аудиторията. Ще включа двама събеседници с напълно противоположни гледни точки, а публиката ще се превърне в арбитър на спора между тях.

- Като виден диетолог, какво бихте препоръчали на чревоугодниците за празника?

- Да зарежат масите, да си купят най-скъпото спално бельо, да спуснат завесите и се отдадат на любов. Защото това е най-хубавото нещо на този свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай