Д-р Таня Андреева скастри Здравната каса

Д-р Таня Андреева скастри Здравната каса | StandartNews.com

Варна. "Заставам твърдо зад колегите си, защото за мен е изключително порочен подходът, по който болниците търпят все по-голяма преса от НЗОК". Това каза здравният министър д-р Таня Андреева по време на посещението си в университетската болница "Света Марина" в морската столица.

Тя призова надзора на касата, когато прави и приема бюджети, да се съобразява с това, че публичният ресурс освен за лекарства и медицински изделия, е много по-важно да отива за дейности. "Абсурд е големите болници да не си получат изработените пари", категорична бе д-р Андреева. По-късно на среща с лекарите от университетски болница тя уточни, че 60% от бюджета на Здравната каса отиват за медикаменти и медицински изделия.

Както е заложено в закона, след полугодието ще се разбере какъв дефицит има в НЗОК. Според д-р Андреева ще се наложи актуализацията му и тя е твърдо "За".

"Имаме сключено споразумение със Световната банка, която ще анализира здравната система и ще даде конкретни стъпки за въвеждане на новия модел за диагностично свързаните групи, защото клиничните пътеки дават един изкривен подход за плащане на медицинската дейност", каза здравният министър. По-късно пред докторите тя уточни, че поне 6-7 години време е отнело на западните страни да въведет диагностично свързаните групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай