ДПС : Държавна структура да следи даренията

Причина за предложението е дебата, който се води от няколко дни в обществото за дарителските кампании

ДПС : Държавна структура да следи даренията | StandartNews.com

Държавно сдружение да следи дарителските кампании Държавно сдружение към социалното министерство да следи дарителските кампании у нас. Такова предложение направиха от ДПС по време на второ четене на Закона за държавния бюджет от ресорната комисия.

Причина за предложението е дебата, който се води от няколко дни в обществото за дарителските кампании и организации, които ги осъществяват - т. нар. НПО-та. Мотивите идват дни след разследването за HelpKarma.

„Ние се отнасяме сериозно към дарителската дейност и знаем, че тя се крепи на доверието на хората.

Това, което се случи с едно от тези дружества, с разследването на журналистите от bTV, напълно подкрепяме това разследване и се солидаризираме с него.

Смятаме, че изнесените факти от тази телевизия, ако са такива, уронват престижа на дарителската дейност по принцип”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Той изтъкна, че има получено отворено писмо от 52 НПО-та, които настояват да се проведе дебат, и да се направи опит за регламентация на тази дейност, като така да има много сериозен финансов контрол.

Затова от ДПС предлагат да се създаде сдружение, което да бъде в рамките на социалното министерство, да му се даде условен бюджет и да започне да минава дарителските кампании през едно сдружение, в което държавата да има контрол.

Освен това, Цонев предложи Сметната палата да провери всички НПО, които се занимават с дарения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай