Доставят 30 хил. шествалентни ваксини от 10 ноември

Доставят 30 хил. шествалентни ваксини от 10 ноември | StandartNews.com

София. От 10 ноември очакваме доставка от 30 хиляди шествалентни ваксини за новородени. До края на същия месец  трябва да бъдат доставени и петвалентни. Това съобщи министърът на здравеопазването в служебния кабинет Мирослав Ненков от трибуната на Народното събрание.

Седнахме с доставчиците на една маса, получи се много открита и позитивна среща, коментира Ненков. По думите му двете фирми-производители, с които работи България, са били изненадани от поръчките, направени за тази година, защото са били различни от предвидените в дългосрочен план. Оттам нататък започват провалите на обществени търгове и се стига до пряко договаряне.

Министерството на здравеопазването подготвя рамково споразумение за доставка на ваксини за следващите три години, каза той и уточни, че има налични четиривалентни ваксини.

"Има изпратени инструкции до районните здравни инспекции там, където наистина липсват ваксини да бъдат писани документи на тези хора, чийто деца не са ваксинирани, че не са ваксинирани поради липса на ваксини. С четиривалентната ваксина разполагаме, не би трябвало да има нито едно пропуснато дете. По причина, която аз не знам каква е, общопрактикуващите лекари си чакат шествалентната ваксина и резистират някои от тях, разбира се, да ваксинират нашите деца с четиривалентна ваксина", допълни той.

По отношение на това, че и тепърва ще има проблем с ваксинациите, сегашното ръководство на МЗ подготвя рамково споразумение с този производител, който спечели обществената поръчка, за ваксини за следващите три години, така че този производител да ни включи нас в своите планове и да не могат да бъдат използвани такива доводи, че сме ги изненадали с нашите 90 хиляди нужда, те не били подготвени, не знаели. Т.е. в това рамково споразумение ние да пишем какво ще ни трябва в следващите три години, да не бъдат така изненадани производителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай