Дончев: Мерките не могат да заместят стокооборота

По думите му всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии, в които участват лекари и експерти.

Дончев: Мерките не могат да заместят стокооборота | StandartNews.com

„Каквито и мерки за подпомагане и компенсации да има, те не могат да заместят реалния стокооборот.“ Това каза в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Отнасям се с разбиране към всеки, който протестира. Това е форма, в която по-голяма или по-малка обществена група може да направи така, че гласът ѝ да бъде чут по-силно. Хората са прави да отстояват собствения си интерес и този на колегите им. Задачата на тези, които взимат решения, обаче, е да съобразят всички фактори и да мислят за комплексния обществен интерес“, допълни той.

По думите му всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии, в които участват лекари и експерти.

„Задачата на политиците, които носят отговорност за финалното решение, е да направят комплексен анализ и, доколкото е възможно, да се съобразят с интереса на всички. Водещият интерес тук е този, свързан с общественото здраве. Политиката в сферата на здравеопазването също е политика. Политика невинаги е скверна дума в партийния смисъл. Много е трудно някой да бъде съвършен в тази ситуация“, посочи вицепремиерът.

На въпрос как ще реагира държавата в случай, че заведенията отворят на 1 февруари, въпреки здравните ограничения, Дончев посочи, че за зло или добро не е здравен инспектор.

„Ако ме питате дали ще отида да изпия една бира някъде, не бих си позволил да го направя“, допълни той.

"Има държави, които от месеци прилагат изключително строги ограничителни мерки. Пак ще повторя, че няма алгоритъм как се управлява тази пандемия. Категорично няма мярка и средства, които да са се забавили за една година. Най-малкото преди една година нямаше пандемия. За всички мерки се кандидатства по електронен път. Все още обаче не сме в ситуацията да се лишим от мнението на чиновника или служителя в администрацията. Според мен никой в правителството не проявява неразумен оптимизъм. Всички сме реалисти и не се обещават неща, които няма как да се изпълнят", обяви Дончев по повод социалните и икономическите мерки на правителството за справяне с пандемията.

"След пускането на малките ученици в училищата данните показват, че няма бум на здравната обстановка. Нещата се следят всеки ден и това е причината да върнем и по-големите ученици в клас. България използва всяка една ваксина, която пристига у нас. Очевидно е, че има проблем с количествата ваксини и доставките им. Този проблем не е само за България, а и за целия ЕС и ЕК. Аз не разбирам от ваксини и не мога да коментирам темата, но със сигурност историята за ваксините на Астра-Зенека и майката на Ева Майдел е спекулация и политическа дъвка. Ваксините се поръчват от ЕК и няма как ние тук в България да се съберем и да решим да закупим ваксини точно и само от тази фирма", категоричен бе вицепремиерът.

"Опасно е да се твърди в аванс, че изборите ще са нечестни. Това ерозира демократичния процес. На мен ми е интересно какво ще каже някой, който сега твърди, че изборите ще са нечестни, а на 4 април вземе, че ги спечели. Няма нито един довод за това, че изборите ще са нечестни. Аз изразих мнението си, че видеонаблюдението в секциите е приемлива мярка. За другите две мерки - дистанционно електронно гласуване и гласуване по пощата трябва да се внимава много, защото и двете опции крият огромни рискове. Всички видяхме какво се случи в САЩ и как там гласуваха по пощата хора, които са починали 2003 година. Какво ще стане, ако тук се случи това? Една такава ситуация ще нанесе пагубен репутационен удар върху честността на изборите. Аз искам да чуя предложения, теми за дебати и дискусии, а не само да слушам как всички са срещу ГЕРБ", коментира Томислав Дончев темата за предстоящите парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай