Добри заплати и бонуси по морето. Няма кой да работи

Липсва държавна политика, смятат хотелиери

Добри заплати и бонуси по морето. Няма кой да работи | StandartNews.com

Туристическият сезон по Черноморието вече започна, но с невиждан глад за кадри. Сайтовете и фейсбук групите за набиране на персонал буквално врят от обяви. Търсят се от управители до общи работници както в хотелите и ресторантите, така и във всички обекти, занимаващи се с туризъм. Условията са добри – с прилични заплати, осигурена храна, квартира и транспорт, но мераклии няма, предаде Флагман.бг.

Електронното издание потърси мнението на хотелиери, за да разбере защо дългогодишният проблем вместо да се реши, се задълбочава и всеки следващ сезон положението става по-трагично.

Според Венелин Ташев основният проблем за липсата на качествен персонал е ол инклузивът, който се предлага в 90% от хотелите в най-големия ни курорт Слънчев бряг.

„И качествените кадри, и качествените туристи си заминаха заради ол инклузива. Отидоха там, където да работят с пари, където има бакшиши. Докато държавата не регулира системата ол инклузив, докато всяка паланка го предлага, батакът ще продължава. Тази услуга трябва да остане само в хотели, които предлагат истински и качествен ол инклузив на добри и цени и с елитен персонал“, казва Венелин Ташев.

Всяка година в българското Черноморие идват хора от трети страни, за да работят в туристическия бранш, сред тях са Молдова и Украйна. Това лято към тези страни се е присъединила и Турция - страна с много по-дълъг сезон и разработен туризъм, предпочитано място от руснаци, англичани, както и българи. Цели екипи от южната ни съседка вече са назначени по хотелите в курортите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай