Добри новини за доматите, но голяма драма с черешите

Коменитрат производители

Добри новини за доматите, но голяма драма с черешите | StandartNews.com

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира мово поевтиняване на някои хранителни стоки за последната една седмица.

На прага на летния сезон, когато по пазарите и борсите у нас се очаква наплив на българска продукция, накъде ще тръгнат цените? 

Първите розови домати, които излизат от оранжерията на Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре, са с 20% по-скъпи тази година.

„В момента цената е 2.40-2.80 лв. в зависимост от качеството. Тази година е малко по-скъпо понеже имаме доста големи разходи за отопление. Енергоизточниците и електричеството беше увеличено и това ни принуди да изнесем и да засадим новата реколта около един месец по-късно”, разказа за Нова производителят на зеленчуци.

Прогнозата му е, че сегашната цена на българския домат няма да се задържи дълго, а до 15 дни очаква да се срине на половина.

„Има страшно много внос. В момента България е зарината с вносни домати, с недоказан произход, третирани с турски препарати, нерегистрирани за ЕС. Лошото е, че много от търговците, които са мними, спекулират и преопаковат вносната продукция и я продават за българска”, обясни Иван Кабуров.

Най-голямата зеленчукова борса в България очаква да бъде залята с българска оранжерийна продукция до дни. От сега се знае, че доматите ще се търгуват на миналогодишните цени между 2.00 и 2.50 лв. за килограм.

„Всичко зависи от времето – дали ще има градушки и наводнения”, уточни производителят Димитринка Петрова.

На прага на летния сезон на пазара вече се появиха и първите български сезонни плодове, но на по-високи цени от миналата година. Най-драстично е поскъпването при черешите.

„Цените на този плод са с около 50% по-високи в сравнение с миналата година”, коментира Илия Гатев, изп.-директор на тържището в Първенец.

На пазара се наблюдава и странен феномен - цената на пресните картофи е спаднала със 70 процента и вече са по-евтини от старите картофи, чиято цена стигна рекордните 2 лв.  за килограм.

А земеделските стопани като Иван, който произвежда тонове домати, имат конкретни очаквания от новото правителство. Едното от тях е спиране на спекулата и контрол по границите.

„Новото правителство да помисли за създаване на сдружение на зеленчукопроизводителите. Ние искаме сигурност на пазара”, уточни мъжът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай