Добри новини! Ето кои храни поевтиняха

Инициативата "Достъпно за вас" стартира преди месец

Добри новини! Ето кои храни поевтиняха | StandartNews.com

Източник: БТА

Месец след началото на инициативата "Достъпно за вас" се наблюдава намаление в цените на част от основните хранителните стоки от поне 10%, а при някои продукти то достига и до 40%. Това съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

Резултатите от кампанията показват, че стоки като олио, ориз и портокали през последната седмица са поевтинели с до 40%. При сиренето и кашкавала, включени в инициативата, намалението стига до 22%. Сред продуктите на най-добра цена, предлагани от други продуктови групи, са яйцата, бобът, пилешкото и киселото мляко.

Инициативата "Достъпно за вас" стартира преди месец. Нейната цел бе да бъдат постигнати най-добри цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост, като възможно най-ниската цена не е за сметка на качеството. Тя обхваща около 50 продукта от т.нар. малка потребителска кошница. От тях най-малко 16 стоки в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията непрекъснато. Те включват хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, брашно, захар, растителни масла и мазнини, а от началото на декември и риба.

"Достъпно за вас" стартира на 15 ноември с три от национално представените търговски вериги в около 200 магазина в цялата страна. За първия месец вече са се включили 13 партньора, сред които има и регионални вериги магазини от областите Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Плевен, Пазарджик, София Област и др. Търговските обекти, в които потребителите могат да открият стоките, са вече над 400.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов посочи, че продължават разговорите и с други потенциални участници, като целта е кампанията да достигне до всяко кътче от страната. По думите му следващият етап е инициативата да се разрасне, като в нея се включат и други стоки от първа необходимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай