Добре дошла обратно, бейби!

Добре дошла обратно, бейби! | StandartNews.com

Историческото приземяване на Falcon 9

Най-после бе създадена ракета за многократна употреба

Американската компания SpaceX успешно приземи ракетата си Falcon 9 на космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Изпълнителния директор на компанията и на автомобилния гигант Tesla Motors - Илон Мъск, отпразнува историческия успех с кратко съобщение в Twitter: "Добре дошла обратно на Земята, бейби!" В неделя той отмени планирания за същия ден тест на ракетата за многократна употреба за понеделник заради влошени климатични условия. И това забавяне се оказа най-доброто нещо, случвало се на развитието на космическата техника през последните години.

Falcon 9 не е първата ракета, приземена успешно. Месец по-рано конкурентната на SpaceX компания Blue Origin, собственост на изпълнителния директор на Amazon.com Джеф Безос, вече го направи. Защо тогава е цялата дандания около приземяването на точно тази ракета на Земята? Много просто. До сега космическите агенции разчитаха основно на ракети "за еднократна употреба". В тези космически апарати бяха влагани стотици хиляди, дори милиони долари, за да изпълнят кратката си мисия, да започнат да падат обратно към земята и да изгорят при влизането в атмосферата ни. Големите инвестиции в този тип продукти обаче са оправдани. Основно поради прогреса на технологията през последните няколко десетилетия. В крайна сметка е много по-евтино да създадеш "ракета-еднодневка", вместо да вложиш дори двойно повече средства в проучвания и тестове, които може и да не дадат резултат.

Точно тук идва и красотата на работата на SpaceX - компанията, която въпреки всичко преследваше самоналожената си цел, да създадат ракета за многократка употреба, която освен това не е и скъпа за конструиране. Техният труд и отдаденост бяха отплатени вчера с успешното кацане на Falcon 9. Тестовият полет на ракетата се състоя в изнасянето на 11 сателита в орбита, преди да се върне и приземи на космодрума на NASA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай