Неделя,

Добра новина: Рекордно ниска безработица

От: Агенция Стандарт -
Добра новина: Рекордно ниска безработица
A
A
A

Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта отчитат 4.8%.

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души. Експертите казват, че за първи път у нас има толкова малко официално регистрирани безработни.

Най-високите нива на безработица са отчетени в областите Видин, Враца и Монтана. На обратния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.

Сред най-търсените работници на трудовия пазар са шивачи, заварчици, електротехници и други специалисти в преработващата промишленост.

Най-често в бюрата по труда се регистрират хора със средно образование, без квалификация на възраст над 48 години.

За едно работно място в различните области се конкурират между 5 и 9 души, казва Иво Иванов - началник на отдел в Агенцията по заетостта.

Не всички свободни места, обаче са привлекателни за търсещите работа.

Има и места, които остават трайно незаети. Особено в по-непривлекателни, нископроизводителни сектори, като строителство, допълва Иванов, цитиран от БНТ.

Ограничителните мерки заради коронавируса не са се отразили на пазара на труда.

"Не оказа съществено влияние върху ръста на безработицата. Процесите на спиране и затваряне. От лятото на тази година всеки месец е рекорден по нисък брой регистрирани безработни."

Прогнозата на Агенцията по заетостта е, че евентуалните съкращения в държавната администрация догодина няма да се отразят негативно на трудовия пазар у нас.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички