До барбекюто е най-весело

До барбекюто е най-весело | StandartNews.com

При нас няма леки победи, отсича биатлонистът

Яд ме е, че не останаха билети за Евроволей, разкрива Антон Синапов

Антон Синапов е един от големите ни таланти в биатлона. Роден на 1 септември 1993 г. в Чепеларе. От малък е запален по зимните спортове. Обича също да играе волейбол, плуване и колоездене. В свободното време слуша музика, гледа филми и си прави барбекю с приятели. Сред най-добрите му резултати е 4 място индивидуално на европейското първенство в Чехия през 2014 г., четвърто място в смесената щафета на еврошампионата в България година по-рано, девето в преследването на юношеското световно в САЩ 2014 г., както и десето в спринта на същото първенство. Тази година остана на крачка от медал в индивидуалния старт на 15 км при младежите на Европейското първенство в Нове Место (Чех), където се класира четвърти.

- Разкажете за себе си, как се запалихте по биатлона?

- От много малък съм фен на зимните спортове. Роден съм в Чепеларе, така че районът предразполага подобно нещо. Минал съм доста неща, ориентиране, алпийски ски, най-накрая биатлон.

- Защо избрахте точно този зимен спорт?

- Аз алпийски ски съм тренирал любителски. Имах бързина и прецених, че биатлонът е моят спорт.

- Кое е по-трудно, бягането или стрелбата?

- Определено трябва да работя над стрелбата си повече. Разбира се, в бягането ме бива, но има накъде да се развивам. В лагерна обстановка обаче наблягам на стрелянето.

- Кои са Вашите идоли в спорта, а и извън него?

- Конкретно в биатлона се възхищавам много на Рафаел Поаре. Той бе единственият, който донякъде успешно можеше да се противопостави на краля - Оле Ейнар Бьорндален. Жалко, че французинът се отказа. В живота, ами харесвам добронамерените хора. Нямам конкретен идол, просто се заинтересувам, когато усетя в един човек добре намерение.

- Чувствате ли се готов ли сте за по-голям пробив при мъжете?

- Да, всяка година увереността ми се вдига.

Сега направих много силна подготовка.

Дано това даде желан резултат. Разбира се, чудеса още не мога да правя, но се надявам на стабилни класирания.

- Биатлонът не е най-благоприятният спорт за тренировки през цялата година. Как се справяте?

- Нашият спорт е много специфичен. Има голяма разлика между летен и зимен биатлон. Ние обаче трябва да се нагаждаме. Определено е трудно това. Най-вече заради климатичните условия.

- Кой е най-незабравимият момент в кариерата Ви до момента?

- Всеки един път, когато се озовавах на почетната стълбичка. Пожелавам си за в бъдеще все по-често такива мигове.

- А най-трудният?

- В биатлона непрекъснато има трудни моменти. Всяка една тренировка, всяко едно състезание има дреболии, които правят живота ти сложен. Преди време един човек ми каза "Тренирай много, печели лесно". Но всъщност в биатлона няма лесно печелене, особено в днешни дни.

- Студент ли сте? По какво и как успявате да съчетавате тренировките с уроците?

- Да, в НСА уча. Треньорски профил съм и то по биатлон. Определено е трудно да се съчетават нещата. Преподавателите искат присъствие, но това няма как да стане всеки път. Радвам се само, че вече съм 4 курс и нещата отиват към края си (смее се).

- Какво обичате да правите в свободното си време, имате ли хобита?

- Нямам много свободно време. При нас има много лагери, състезания. Но все пак, когато остава, се събираме с приятели. Излизам с тях, релаксирам. За хобита не бих казал, че имам, но много харесвам да спортувам нещо извън зимните спортове. Волейбол най-вече, също и футбол. Често пъти харесвам и да гледам волейнационалите. Яд ме е, че не успях да ида на мачовете от европейското. В началото нямаше как, а после билетите бяха свършили. Все пак се засякохме с Владо Николов и компания на лагера преди старта на Евроволей. Там им пожелахме успех.

- Не е тайна, че се вихрите зад барбекюто, кое е най-незабравимото ви приключение край него?

- А да, това забравих да спомена (смее се). С моите приятели често си правим. Не мога да отлича една случка, по-скоро всички са страхотни, защото с моята компанията стават много готини събирания.

- Какъв вид музика и филми харесвате?

- Слушам предимно хаус. На тренировки, на лагери, преди състезания. Нашият спорт е много продължителен и може би подобен стил отговаря най-много.

- Имате ли приятелка и тя подкрепя ли Ви?

- Имам, да, Гергана се казва. Разбира се,

не сме толкова време заедно колкото ни се иска

Но тя е с мен и винаги ме подкрепя.

- Смятате ли, че кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса", може да постигне целта си, а именно да запали младите по спорта и необходими ли са повече подобни инициативи в България?

- Подкрепям, разбира се. Това е една чудесна инициатива и се радвам, че по някакъв начин съм част от нея. У нас наистина спортът става все по-немодерен. И именно с подобни кампании нещата може да се променят към добро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай