Четвъртък,

До месеци два нови „Кугар“-а ще борят пожарите

От: Стандарт -
До месеци два нови „Кугар“-а ще борят пожарите
A
A
A

В сезона с повишена опасност от възникване на пожари Военновъздушните сили разполагат с един вертолет Ми-17, който е в експлоатация и може да бъде изпратен за гасене от въздуха, съобщиха от Министерство на отбраната, информира „Дарик“. От началото на септември още един вертолет Ми-17 ще бъде в експлоатация за подобни задачи. Подготвят се и два вертолета „Кугър“, които ще могат да се използват още от следващата година.

Миналото лято точно в сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Вертолетът Ми-17 на Военновъздушните сили, който се ползваше за гасене от въздуха, се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив, като при инцидента загинаха и двама военнослужещи. От авиобазата в Крумово тогава предупредиха, че при критични cитуaции щe ce нaлoжи дa рaзчитaмe нa cпacитeлни eкипи oт Гърция и Република Северна Мaкeдoния.

Година по-късно Военновъздушните сили имат готовност да участват в съвместни дейности за пожарогасене от въздуха с 1 един вертолет Ми-17, увериха от Министерство на отбраната. Хеликоптерът е в летателна експлоатация от края на май 2019. Предстои в началото на септември, след завършване на заводските наземни и летателни изпитания, да бъде приет в авиобаза „Крумово“ втори вертолет Ми-17, който да бъде в готовност за участие в съвместни операции по оказване помощ на населението при възникване на събития от извънреден характер.

За пожарогасене от въздуха се подготвят и екипажи, летящи на вертолет „Кугар“. Планирано е към края на септември и началото на октомври тази година ВВС да разполагат допълнително с до два вертолета AS 532AL „Кугар“ и подготвени екипажи за участие в съвместени дейности за пожарогасене от въздуха.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички