До 5 000 лв. глоба за Борисов, Нинова и Цветанов

Няма да има затягане на мерките, увери здравният министър

До 5 000 лв. глоба за Борисов, Нинова и Цветанов | StandartNews.com

От 2000 до 5000 лв. глоба ще отнесат организаторите на посещението на премиера Бойко Борисов в Ловеч, на червения конгрес и на учредителното събрание на партията на Цветан Цветанов. И на трите събития не са взети мерки срещу коронавируса. Участниците в тях не носеха маски. Решението за глобата съобщи днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„КПП-та не са обсъждана мярка в България. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втърдяване на мерките“, заяви министърът в интервю за бТВ. „Към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина и дезинфекция“, припомни той.  

По думите му е под контрол и няма здравна криза. От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в ЕС, преди бяхме на второ място по заболеваемост, отбеляза проф. Ангелов.

„Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури“, уточни той.

За повишаването на броя на заразените министърът уточни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията, поясни той.

„Нямаме притеснения за ситуацията в българските училища, следим всеки случай със загриженост и вземаме необходимите решения в момента. Такъв е случаят в Габрово, такива са и случаите в София. Решенията се вземат в полза на гражданите“, категоричен беше здравният министър.

 „В народното събрание трябва да се носят, обясних го много ясно на депутатите. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места. Всеки, който нарушава правилата ще бъде санкциониран – това е принцип“, категоричен бе министърът.

„Не следим само броя на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, и как са разположени случаите – в групи или дифузно.  Следим всички тези данни. В момента нямаме нужда от разширяване на мерките“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай