Дипломатическият корпус на море. Двама министри откриват сезона

Колко туристи чакаме от чужбина

Дипломатическият корпус на море. Двама министри откриват сезона | StandartNews.com

Времето за летните отпуски дойде. Двама министри – дипломат № 1 Теодора Гeнчовска и ресорният  Христо Проданов, символично ще открият летния туристически сезон в курортен комплекс  Златни пясъци. Ще се проведе и тържествена церемония по повод 65-та годишнина от изграждането на курорта.

По покана на двамата министри над 30 ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България, ще посетят Черноморието на опознавателна визита, за да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Оптимистичната прогноза за този летен сезон е чуждестранните туристи у нас да бъдат 70% от посетилите страната ни през 2019 година, преди коронакризата, прогнозира пред БНР Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите.

По-бързото възстановяване на пазарите на туристическия продукт на България идва основно от Източна Европа, главно от Полша. Възстановява се и английския пазар. По-бавно се възстановява германския пазар, който е достигнал около 45-50 процента от нивата през 2019 година.

"Записванията спрямо 2019 година, с която е коректно да се сравняваме, изостават. Записванията спрямо 2021 година са по-добри. Основните дестинации в Европа - Турция, Гърция и Испания, бележат нива, които са сравними, дори са и отвъд числата от 2019-та година. Ние сме на опашката поради най-различни причини."

В момента най-силни са записванията за месец юни, допълни Иван Грошев.

"Пазарът е доста по-краткосрочен в сравнение с една традиционна година от предпандемичния период."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай