Диетолог развенча митовете за храни без мазнини

Ето какти са вредите

Диетолог развенча митовете за храни без мазнини | StandartNews.com

Обезмаслените храни съдържат вредни за здравето съставки, каза диетологът Руслан Алиев . В своя канал в Telegram той развенча митовете за продукти, които мнозина смятат за полезни за отслабване.

Алиев припомни, че установеното мнение за обезмаслените храни като част от диетата за отслабване е погрешно. Той подчерта, че дори ако продуктът е обявен с нула мазнини, в него все още остава някакъв процент. „Бомбастичните реклами за липса на мазнини са маркетингова измама“, каза той.

Диетологът обясни, че при обезмасляване в продуктите, въпреки че делът на протеините се увеличава, количеството на полезните наситени мастни киселини и мастноразтворимите витамини намалява.

Освен това, според Алиев, продуктите с ниско съдържание на мазнини са наситени с вредни компоненти, за да се намалят разходите: животинската мазнина се заменя с растителна мазнина, добавят се подобрители на вкуса, багрила, аромати и нишесте. Но най-вредният компонент на такива продукти са захарите, тоест бързите въглехидрати, които допринасят за наддаване на тегло, и трансмазнините.

Добавките, които влизат в продуктите в процеса на тяхното обезмасляване, вредят на метаболитните процеси и имунитета, предупреди диетологът, цитиран от Лента ру.

По-рано Руслан Алиев разказа защо не трябва да се увличате по закупените от магазина сокове. Той предупреди, че соковете с дълъг срок на годност съдържат огромно количество захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай