Диабетът - лично предизвикателство за пациента

Диабетът - лично  предизвикателство  за пациента | StandartNews.com

Стрес и повече калории отключват коварната болест, казва доц. Д-р Попиванов

Доц. д-р Пла­мен По­пи­ва­нов има три­де­сет и пет го­ди­шен опит в об­лас­тта на ен­док­ри­но­ло­ги­я­та. Той е ма­гис­тър по ме­ди­ци­на и здра­вен ме­ниджмънт, спе­ци­а­лист по вът­реш­ни бо­лес­ти, ен­док­ри­но­ло­гия и бо­лес­ти на об­мя­на­та, док­тор по ме­ди­ци­на. Спе­ци­а­ли­зи­рал в Мос­ква, Пе­кин и Па­риж. Има над 100 пуб­ли­ка­ции в на­уч­ни спи­са­ния и е съ­ав­тор в 10 учеб­ни­ци, мо­ног­ра­фии и ръ­ко­вод­ства. Член е на ре­дак­ци­он­ни­те ко­ле­гии на ня­кол­ко на­уч­ни спи­са­ния. В мо­мен­та е пред­се­да­тел на Ко­ми­те­та по ети­ка на Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по ен­док­ри­но­ло­гия и ръ­ко­во­ди­тел на От­де­ле­ни­е­то по кли­нич­на ден­зи­то­мет­рия и кос­тни ме­та­бо­лит­ни зa­бо­ля­ва­ния на Алек­сан­дров­ска бол­ни­ца.

E ди­а­бе­та ка­то со­ци­ал­но-зна­чи­мо за­бо­ля­ва­не?

За­хар­ни­ят ди­а­бет е пан­де­мия на пре­хо­да на пат­ри­ар­хал­ни­те об­щес­тва в мо­дер­ния гло­ба­ли­зи­ран свят. При­чи­ни­те са зна­чи­тел­на­та про­мя­на в сти­ла на жи­вот: обез­движ­ва­не, пре­яж­да­не с ви­со­ко­ка­ло­рич­на хра­на, го­ля­мо нер­вно нап­ре­же­ние и т.н. В Бъл­га­рия през пет­де­сет­те го­ди­ни на ми­на­лия век от захарен диабет са бо­ле­ду­ва­ли око­ло 1,5%, а се­га око­ло 9%. Той е ево­лю­тив­но за­бо­ля­ва­не, ко­е­то при не­до­бър кон­трол во­ди до теж­ки ус­лож­не­ния - нап­ри­мер по­ло­ви­на­та от нез­ря­щи­те и па­ци­ен­ти­те на хе­мо­ди­а­ли­за са ди­а­бе­ти­ци. При тях сър­деч­но-съ­до­ви­те за­бо­ля­ва­ния ин­фар­кт, ин­султ, са 2-4 пъ­ти по-чес­ти. За­хар­ни­ят ди­а­бет вло­ша­ва ка­чес­тво­то на жи­вот на бол­ния и съз­да­ва теж­ки емо­ци­о­нал­ни, со­ци­ал­ни и фи­нан­со­ви проб­ле­ми за не­го, се­мейс­тво­то му и об­щес­тво­то.

Мо­же ли ме­ди­ци­на­та да се пох­ва­ли с ус­пех в бор­ба­та с ди­а­бе­та?

Пос­тиг­на­ли сме го­ле­ми ус­пе­хи. Нап­ри­мер: в на­ча­ло­то на ХХ-ти век (в до­ин­су­ли­но­ва­та ера) бол­ни­те с "дет­ски ди­а­бет" са жи­ве­е­ли до го­ди­на и по­ло­ви­на, а в мо­мен­та при доб­ро ле­че­ние про­дъл­жи­тел­нос­тта на жи­во­та им е не­ог­ра­ни­че­на. Друг при­мер: бол­ни­ят от го­ди­ни от за­ха­рен ди­а­бет на ле­че­ние с ин­су­лин Бо­ян Пет­ров е бъл­гар­ски­ят ал­пи­нист из­ка­чил най-мно­го осем­хи­ляд­ни­ци.

В ре­зул­тат на ком­би­ни­ра­но­то ле­че­ние за ди­а­бет, хи­пер­то­ния и дис­ли­пи­де­мия, чес­то­та­та на сър­деч­но-съ­до­ва­та за­бо­ле­ва­е­мост и смър­тност е на­ма­ля­ла с 50-60%. До­ри раз­по­ла­га­ме с ме­ди­ка­мен­ти, ко­и­то ед­нов­ре­мен­но ле­ку­ват ди­а­бе­та и на­ма­ля­ват сър­деч­но-съ­до­ва­та смър­тност с 38%. То­зи ре­зул­тат е ра­вен на ефек­тив­нос­тта на най-мощ­ни­те сър­деч­но-съ­до­ви ме­ди­ка­мен­ти. Но­ви­те ни ле­кар­ства пов­ли­я­ват ди­а­бе­та без да при­чи­ня­ват хи­пог­ли­ке­мии и над­да­ва­не на тег­ло. Ня­кои до­ри го на­ма­ля­ват зна­чи­тел­но. В мо­мен­та най-мощ­ни­те ни ле­кар­ства за ле­че­ние на ди­а­бет при въз­рас­тни­те са т.н. GLP-1 ре­цеп­тор­ни аго­нис­ти - бел­тъч­ни хор­мо­ни, ко­и­то при­ло­же­ни ин­жек­ци­он­но кон­тро­ли­рат ди­а­бе­та и по­ни­жа­ват те­лес­но­то тег­ло. Те не са ин­су­лин. Съз­да­де­на е таб­ле­тъч­на­та им фор­ма и тя ще бъ­де на­лич­на за па­ци­ен­ти­те по све­та след око­ло две го­ди­ни. Па­ци­ен­ти­те ня­мат да имат нуж­да по­ве­че да се бо­дат.

Ус­та­но­ви­ли сме ин­тим­ни­те епи­ге­не­тич­ни ме­ха­низ­ми на раз­ви­ти­е­то на за­хар­ния ди­а­бет още във фе­тал­но­то и ран­но­то не­о­на­тал­но раз­ви­тие на бе­бе­та­та. Ре­ал­но го про­фи­лак­ти­ра­ме с ди­е­та на бре­мен­ни­те, кър­ме­не, ре­жим и др. Го­ле­ми са ус­пе­хи­те ни за про­фи­лак­ти­ка при бол­ни­те с пре­ди­а­бет.

Има ус­пе­хи до­ри във фар­ма­ко­и­ко­но­ми­ка­та. Нап­ри­мер из­ра­ел­ска прог­ра­ма за кон­трол на ди­а­бе­та до­веж­да до 25% на­ма­ле­ние на раз­хо­ди­те за 7 го­ди­ни, не­за­ви­си­мо от ин­фла­ци­я­та, це­ни­те и т.н. С по­мощ­та на обу­че­ние, мо­ти­ва­ция, кон­трол и доб­ро ле­че­ние се на­ма­ля­ват скъ­пос­тру­ва­щи­те ус­лож­не­ния на ди­а­бе­та. Па­ци­ен­ти­те са по-здра­ви и имат по-доб­ро ка­чес­тво на жи­вот.

Го­во­рим за "ком­плек­сно ле­че­ние" на за­хар­ния ди­а­бет. Има ли сфе­ра към ко­я­то счи­та­те, че тряб­ва да се кон­цен­три­рат уси­лия, за да се пос­тиг­нат по-доб­ри ин­ди­ви­ду­ал­ни ре­зул­та­ти в ле­че­ни­е­то на па­ци­ен­та? Как­ва е ро­ля­та на ле­ка­ря и па­ци­ен­та?
За ле­че­ни­е­то на за­хар­ния ди­а­бет са важ­ни ле­ку­ва­щи­ят ен­док­ри­но­лог и под­кре­пя­ща­та сре­да - здрав­ни по­ли­ти­ки, т.е. дос­тъ­път до ме­ди­ка­мен­ти и т.н., но клю­чо­ва е ро­ля­та на са­ми­ят бо­лен. За­що? За­що­то ком­би­ни­ра­но­то и ин­ди­ви­ду­а­ли­зи­ра­но ле­че­ние са­ми по се­бе си не ле­ку­ват. Бол­ни­ят мо­же да ги при­ла­га пра­вил­но, неп­ра­вил­но или изоб­що да не ги при­ла­га. Клю­чо­ва­та ро­ля е са­мо не­го­ва.

Па­ци­ен­тът тряб­ва да бъ­де обу­чен, мо­ти­ви­ран и да пар­тни­ра с ле­ку­ва­щи­ят си ле­кар. Тряб­ва да има ре­а­лис­тич­ни, дос­ти­жи­ми за със­то­я­ни­е­то и пси­хо­ло­гич­ния му про­фил це­ли. Не­об­хо­ди­мо е да по­ло­жи уси­лия за да мо­же да хар­мо­ни­зи­ра ди­е­та­та, ре­жи­ма, пси­хич­но­то си със­то­я­ние, ра­бо­та­та и ле­кар­ства­та.

Бих срав­нил за­да­ча­та на ди­а­бе­ти­ка с та­зи на пи­лот на пре­зо­ке­ан­ски лай­нер, на кой­то се пов­реж­да ав­то­пи­ло­та (ав­то­ма­тич­на­та глю­ко­ре­гу­ла­ция) и кой­то тряб­ва да уп­рав­ля­ва по­ле­та (т.е. глю­ко­ре­гу­ла­ци­я­та) в ръ­чен ре­жим осъз­на­вай­ки и пре­мис­ляй­ки всич­ко. Дос­та е труд­но.

Ка­же­те то­га­ва, доц. По­пи­ва­нов, кое в най-важ­но­то, ко­е­то тряб­ва да зна­ят и пра­вят хо­ра­та жи­ве­е­щи с ди­а­бет, за да кон­тро­ли­рат сво­е­то със­то­я­ние и пос­ти­гат доб­ро ка­чес­тво на жи­вот?

Смя­там, че древ­ни­те гър­ци са би­ли пра­ви фор­му­ли­рай­ки сен­тен­ци­я­та "Ха­рак­те­рът на чо­ве­ка е не­го­ва­та съд­ба". Пси­хо­ло­ги­чес­ки­ят про­фил на прак­ти­чес­ки здра­ви­те ди­а­бе­ти­ци е: ак­тив­ни, енер­гич­ни,бор­бе­ни праг­ма­ти­ци и ре­а­лис­ти, же­ла­е­щи да кон­тро­ли­рат здра­ве­то и жи­во­та си. И те го пра­вят. Да­дох при­мер с Бо­ян Пет­ров, кой­то е на ин­су­ли­но­во ле­че­ние. Друг при­мер. При на­ча­ло на вто­ри тип за­ха­рен ди­а­бет с на­пъл­ня­ва­не при стрик­тен ре­жим, ди­е­та и ле­че­ние 6% от бол­ни­те от­слаб­ват и вли­зат в ре­ми­сия - т.е. оз­дра­вя­ват за го­ди­ни. А ако опе­ри­ра­ме с ба­ри­ат­рич­на хи­рур­гия съ­щи­те бол­ни, т.е. хра­на­та оби­ка­ля сто­ма­ха и част от чер­ва­та им, от­слаб­ват и вли­зат в ре­ми­сия 70%. С дру­ги ду­ми по­тен­ци­ал за из­ле­ку­ва­не за го­ди­ни имат 10 пъ­ти по­ве­че па­ци­ен­ти, но мо­ти­ва­ци­я­та и во­ля­та не дос­ти­гат. Има над как­во да се за­мис­лим.

Вие сте ръ­ко­во­ди­тел на един­стве­но­то в стра­на­та от­де­ле­ние по кли­нич­на ден­зи­то­мет­рия и кос­тни ме­та­бо­лит­ни за­бо­ля­ва­ния. В края на ин­тер­вю­то бих ис­кал да Ви по­пи­там има ли връз­ка меж­ду тях и за­хар­ния ди­а­бет?

Да. Про­дъл­жи­тел­на­та не­доб­ра ком­пен­са­ция на за­хар­ния ди­а­бет во­ди до на­ма­ля­ва­не на елас­тич­нос­тта и уве­ли­ча­ва­не на по­ри­те на кос­тта по­ра­ди гли­ки­ра­не на бел­тъ­ци­те и ди­а­бет­на мик­ро­ан­ги­о­па­тия. До­пъл­ни­тел­но кос­тно­то здра­ве се вло­ша­ва от ди­а­бет­на­та неф­ро­па­тия, а рис­кът от па­да­ния се уд­во­я­ва от ди­а­бет­ни­те по­ли­нев­ро­па­тия и ре­ти­но­па­тия.
В зак­лю­че­ние ди­а­бе­ти­ци­те имат два пъ­ти по-ви­сок риск от счуп­ва­ния при ед­нак­ва кос­тна плът­ност със здра­ви­те. Ди­а­бет­на­та кос­тна ме­та­бо­лит­на бо­лест е тре­та по чес­то­та след ос­те­о­по­ро­за­та и де­фи­ци­тът на ви­та­мин Д, но про­ти­ча по -теж­ко. Ис­кам да под­чер­тая, че тя е раз­лич­но за­бо­ля­ва­не от ди­а­бет­но­то стъ­па­ло.

В та­къв слу­чай бих­те ли спо­де­ли­ли кои бол­ни са рис­ко­ви за раз­ви­тие на то­ва за­бо­ля­ва­не и къ­де би­ха мог­ли да се кон­сул­ти­рат?

Осо­бе­но рис­ко­ви са въз­рас­тни­те бол­ни с по-го­ля­ма дав­ност на не­доб­ре ком­пен­си­ран ди­а­бет и раз­ви­тие на неф­ро­па­тия с хро­нич­но бъб­реч­но за­бо­ля­ва­не, про­ли­фе­ра­тив­на ре­ти­но­па­тия, теж­ка по­ли­нев­ро­па­тия с/без ор­тос­та­ти­зъм, чес­то па­да­щи­те и т.н. Бол­ни­те с ди­а­бет мо­гат да по­лу­чат кон­сул­та­ции за кос­тно­то си здра­ве от ле­ку­ва­щи­те ги ен­док­ри­но­ло­зи.

По­ве­че под­роб­нос­ти и те­ле­фон за връз­ка мо­гат да на­ме­рят на сай­та на УМ­БАЛ "Алек­сан­дров­ска" ЕАД в стра­ни­ца­та на От­де­ле­ни­е­то по кли­нич­на ден­зи­то­мет­рия и кос­тни ме­та­бо­лит­ни за­бо­ля­ва­ния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай