Дейвид Варод: Очаквам дъщеря

Дейвид Варод: Очаквам дъщеря | StandartNews.com

София. Дейвид Варод, който днес празнува рожден ден, тъй като се е появил на бял свят на 29 февруари, е пред сбъдване на две от най-големите мечти в живота си. Шефът на киноцентъра в Бояна очаква раждането на третата си дъщеря. Той и продуцентката Татяна Педерсън за първи път ще станат родители около Великден. Щастливата двойка все още не е измислила име, но при всички случаи то ще звучи на иврит. Татяна засега се въздържа от повече конкретика. Нито пазарува, нито прави планове - както действат разумните жени.

 

Осъществяването на втората мечта също е въпрос на месеци. Варод е готов с творбите за грандиозна живописна експозиция, с която ще гастролира в Германия, Швейцария, Австрия. Грандиозна премиера е планирана и за София. Платната на Варод наистина са впечатляващи. Те са разпръснати из цялото му ателие, из етажите на къщата му в полите на Витоша. Портретите са неговата стихия. Рисува себе си в повечето мъжки образи. Женските са вдъхновени от Татяна - денонощната му муза. Лицата излъчват сила, страдания, надежди. В едно от тях смехът преминава в мъка - и това се вижда. "Правих го, когато изгубих скъп човек", споделя Варод. Другата му вечна тема са дърветата - във всички възможни багри на природата. Дейвид е цар на цветовете. Неговата палитра напомня за жегата, колорита и страстите на Южна Африка - там, където преди десетилетия започва кинаджийската му кариера. Всъщност Варод стартира като художник - какъвто е и старият му приятел Силвестър Сталоун. С него говорят за изкуство с часове. И въпреки че е твърд на снимачния терен, в преговорите и със звездите Варод е доста свенлив като художник. Татяна и Антонио Бандерас са хората, които го убеждават, че е време да покаже платната си на света.

 

- Дейвид, как минава денят ви, когато не сте в киноцентъра?

- Рисувам и пиша - това ми доставя голямо удоволствие. Създадох семейство. Не е тайна за никого, че от три години сме заедно с Татяна. Неразделни сме, безкрайно влюбени и щастливи. А сега очакваме дъщеричка. Това е най-големият подарък от съдбата.

- Разкажете повече подробности около първата ви изложба.

- С Татяна планираме да покажем картините ми на специално събитие - комбинация между художествено изкуство, музика, мода. Вероятно първото му издание ще бъде в Германия, а после в Швейцария и Австрия. И, разбира се, в България. Татяна е не само моя муза, но също и двигател на бъдещите случки. Тя е експерт в организирането и напълно се доверявам на уменията й. Преди нея на никой не му се беше отдало да ме убеди да изложа платната си. Много се вълнувам да споделя с широката публика моето изкуство.

 

Винаги ми е било много по-трудно да показвам и да продавам, отколкото да рисувам


Да се реша на изложби помогна и нашият нашият приятел Антонио Бандерас. Той ни гостува за рождения ден на Татяна и тогава видя и произведенията ми. Неговият шок от тяхната сила определено ме убеди, че трябва най-после да ги извадя пред публика. Думите на изключителен талант като Антонио бяха голяма чест. Винаги е бил вдъхновение и удоволствие да се общува с него. Нарисувах го, а той ми каза, че ще окачи портрета в дома си в Малага - точно до прозореца, от който се вижда къщата на Пабло Пикасо. Всичко това ми вдъхна повече увереност да покажа творенията си.

- Какво ще представите - потрети, пейзажи, натюрморти? Кои са вашите цветове, образи и послания?

- Рисувам винаги човека - добър или лош, зъл или усмихнат. Няма нищо по-важно от него. Той е в центъра на Вселената, той е най-интересният. Но портретите ми нямат общо с фотографското копиране, не приличат на снимки. Моите картини са моите вълнения. Създавам ги по свой начин. Използвам силни, ярки цветове, често контрастни. Правя и доста автопортрети - като влагам в тях черти, емоции и характер от други мои близки хора. Татяна се оглежда в много от женските персонажи - очите й, усмивките й. Определено имам различни цветови периоди. Емоционален художник съм - каквото преживявам, се появява върху платното.

- Кои са художниците, които ви вдъхновяват?

- Харесвам артистите от различни епохи. Но обичам експресионистите. Обичам тези 50 художници, които се нахъсват един от друг. Тяхното творчество ме впечатлява - особено Ван Гог.

 

Пикасо също е сред фаворитите ми


- Познавате ли творчеството на най-големите в българската живопис - примерно като Златю Бояджиев или Светлин Русев?

- Познавам творби на много ваши автори, притежавам картини на някои от тях. В свободното си време посещавам изложби. Естествено, че имам картини и на Светлин Русев.

- Неотдавна сте преживели операция. Как подобни премеждия променят човека? Станахте ли по-голям песимист или пък се превърнахте в оптимист?

- Благодаря на Бога, че преодолях това изпитание. Дълго време го отлагах. Щастлив съм, че най-после се реших на тази стъпка. Всичко мина успешно и вече се върнах на работа. Чувствам се здрав и силен.

- След толкова успешната за вас 2013-а какво се случва в киноцентъра?

- В момента при нас снимат Пиърс Броснан, Мила Йовович и Милън Макдермот в "Сървайвър". Очакваме актьорите за "Плебеи 2".

 

За "Код: Лондон" идват Джералд Бътлър, Арън Екхарт, Морган Фрийман и Анджела Басет


Би трябвало да акостират и още големи актьори до края на годината. Студиото е винаги пълно с различни продукции, филми, реклами. По традиция се опитваме да постигнем максимално възможното. Това е логично за всеки бизнес. За съжаление не успяваме да развиваме Бояна така, както ни се иска. И причината за това е само една - липса на финансови стимули за филмовата индустрия. Поради неизвестни за мен причини в България не може да се разбере ползата от това предимство. Тези облекчения са приети не само в цяла Европа, а в много държави по света. Без тях е невъзможно да се съревноваваме със страните, които ги предлагат. Надявам се сегашното правителство да осъзнае предимствата на този икономически инструмент и да ни помогне да останем конкуретоспособни. Повечето продукции означават откриване на много работни места и популяризираме името на България. Ако не успеем да останем конкурентоспособни, се страхувам, че кинопроизводството тук ще западне.

- Стана ясно, че част от декора на Ню Йорк ще се превърне във визия от Лондон -

какви други трансформации ще се случат на ваша територия?

- Нашите декори са направени така, че лесно да могат да бъдат преобразявани в различни градове и различни епохи. Всичко зависи от какво точно се нуждае продукцията, която обслужваме.

- "Ню имидж" е вече 15 години в България? Каква е равносметката?

- Едва ли има нещо, което да не знаете тук за нас. "Ню имидж/Милениум" е най-голямата независима филмова компания в САЩ. Повече от 25 години сме на пазара, имаме над 300 заглавия в каталога. В момента продуцираме около 12 филма на година, около две трети в студиата ни в САЩ и една трета от продукциите обслужваме в "Ню Бояна". Президентът Ави Лернър беше наречен от "Холивуд рипортър" "най-необикновеният медиен могул в света".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай