Дейвид Бауи завладя Лондон

Дейвид Бауи завладя Лондон  | StandartNews.com

Лондончани ще живеят в света на Дейвид Бауи цяло лято или поне до 11 август. Дотогава в музея "Виктория и Албърт" е изложена уникална, ретроспективна мегаизложба в чест на легендарния музикант. Експозицията "Дейвид Бауи е" се опитва да представи разноликата същност на британския артист,  ако това изобщо е възможно.

Всеки ден се продават по около 450 билета, като всеки фен може да купи най-много по четири на цени от 10 до 15 паунда. Това е най-големият бокс офис в историята на вИктория и Албърт. Според организаторите това е "революционна ретроспектива на човека, предизвикал революция в рока". Ексцентрични костюми, инструменти, снимки, текстове, написани на ръка, са част от тристата обекта, които са представени за първи път. Експонатите обхващат почти пет десетилетия от живота на артиста, като представят по безпрецедентен начин  личността му. Не липсват и бебешки фотографии.

Хитове като "Space Oddity", "Starman" или "Heroes" следват посетителите из залите. Всичко в тях осветява обсебващия образ на Бауи, проследявайки не само променящото се звучене на изпълненията му, но и обръщайки внимание на всеки елемент от изявите му. Включени са също и последните звукозаписни изяви на изпълнителя, превърнал се в икона в британската поп култура. Според директора на музея "неговата радикална инвенция в музиката, театъра, модата и личния стил дори и днес резонират в дизайна и визуалната култура - Дейвид Бауи продължава да вдъхновява артисти и дизайнери по целия свят".

Новият албум на Дейвид, 24-ият поред, "The Next Day", също излезе през март след 10-годишна пауза. Вторият сингъл от него "The Stars (Are Out Tonight)" предизвика истински бум в интернет. В него участва и близката приятелка на Бауи и носителка на оСкар, актрисата Тилда Суинтън. Клипът представлява истински мини филм в жанра мистичен трилър, режисиран от родената в Италия канадка Флориа Сигизмонди, работилa и преди с Бауи, както и с Бьорк, Мерилин Менсън, Кристина Агилера.

На откриването на изложбата Тилда държа реч в чест на стария си боен другар. "Скъпи Дейв, когато те попитах дали искаш да кажа нещо тази вечер, ти каза: "Само три думи, разсмя публиката кинозвездата още в началото и допълни: "Много ми харесва как през последните няколко седмици ясно и неоспоримо особнякът стана велик обединител. В края на краищата чужденецът е най-добрата компания. Тази вечер трябваше да говори фен на Дейвид Бауид. Хвърлете хартиена салфетка и ще попаднете на стотици. Аз съм щастливката, която може да говори от името на всички приятели особняци. Музеят осъществи нашата мечта. На първа страница на сп. Q пише, че "сега всички живеем в света на Дейвид". Ти извади от опаковката толкова много стари откачени копелета, подобно на много други момчета и момичета, сладури, дендита, херцози. И ни обедини".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай