Детокс вместо антибиотик

Отровите в бъбреците рушат ставите, зъбите и съня

Детокс вместо антибиотик | StandartNews.com

Какво ни убива? Времето, стресът, пороците? И токсините - категорични са докторите. Организмът страда не само заради бремето на гените или травмите, но и заради невидимите отрови, които се просмукват в тялото ни всеки ден. Затова и един от най-новите и хитови методи за лечение е т.нар. контролирана детоксикация. Докторите, които я практикуват, твърдят, че терапията е по-силна от антибиотик. Защо - разказва д-р Ива Савчева, специалист по вътрешни болести.

Пиявици, глад, бани с минерална вода - така навремето са се борели с токсините, обяснява д-р Ива Савчева. Днес детоксът се прави основно на базата на китайската природна медицина - специалистите подтикват организма към самолечение. Процесът се осъществява с помощта на специални билкови добавки под формата на капки. Детоксикацията отнема време. За да се пречистим изцяло от олово например, са необходими 2 г. Изисква се продължителна терапия, но най-важен е начинът на живот. "Не може човек да пуши по кутия цигари на ден и да очаква подобрение на състоянието си", подчертава д-р Савчева. Обикновено тялото само подсказва, че процесът е започнал - цветът на урината става по-наситен потим се по-обилно, излизат ни пъпки. Не е изключена и появата на херпес, който като цяло е признак, че имунитетът води някакъв вид вътрешна борба със заболяването, разяснява д-р Савчева.

"С годините ставаме резистентни към повечето видове антибиотици, а и за никой не е тайна, че с тях лекуваме едно заболяване, но си докарваме друго. Може би в това се крие причината хората да търсят алтернативни методи за лечение като хомеопатията и детоксикацията", казва д-р Савчева. Специалистите съветват да се пречистваме от токсини профилактично два пъти годишно. А при вече констатирано неразположение да не се колебаем изобщо. Детоксикацията с билки не е противопоказна на нито един вид лекарства, така че може да върви ръка за ръка с друг вид лечение, без да му навреди. Пациенти с хронични заболявания също забелязват положително действие и подобряване на състоянието.

Основното предимство на контролираната детоксикация пред класическата медицина е в директното отстраняване на огнището на проблема заедно с всичките му физически и психически симптоми, казва д-р Савчева. При натрупване на токсини в черния дроб например могат да се наблюдават проблеми с жлъчката, мастните и надбъбречните жлези, нокътните плочки и очите. Физическите симптоми, съпътстващи този процес, са сълзене на очите и отслабване на зрението, виене на свят шум в ушите, горчив вкус в устата, влошено обоняние

и др. А психическите - гняв и борба в сънищата, гневни изблици и нерешителност. В класическата медицина биха започнали лечение на някои от симптомите, за разлика от детоксикацията, която заедно с токсините в черния дроб ще елиминира и всички останали оплаквания, обяснява д-р Савчева. Друг орган от човешкото тяло, в който лесно се натрупват токсини, са бъбреците. В този случай са налице проблеми с пикочния мехур, ставите, зъбите, костите, костния мозък, яйчниците и матката, простатата и щитовидната жлеза. Физическите симптоми в тази ситуация могат да бъдат гинекологични проблеми, болка в слабините, забавено движение, лесно чупливи кости, болезнено уриниране, кръвотечение от носа. Могат да се наблюдават също отслабване на паметта и кошмари.

Причина за запушен нос, възпалено гърло, тих или напълно изчезнал глас и астма могат да бъдат токсините, които са се натрупали в белия дроб, обяснява д-р Савчева. Психическите симптоми пък са нежеланието за разговори, честите депресии и летенето насън, обяснява д-р Савчева.

 Скритите убийци

* Микробиални гнезда - организмът ни става място за масивно размножаване на микроорганизми, чиято главна цел е паразитиране. Микробиалното огнище може да бъде изолирано с капсула, която го изолира не само от имунната система, но и от антибиотиците.

* Метаболитни токсини - животински мазнини, животински белтъчини, растителни белтъчини, въглехидрати

* Емоционални токсини - стрес, деструктивни емоции, страх, тревога, песимизъм, но преди всичко емоционални програми с въздействие върху поведението, характера и т.н. Детоксикация на психиката е един от основните методи на детоксикацията.

* Неприсъщи неорганични вещества и вещества от синтетичен произход - т.е. токсични метали, радиоактивни вещества, химия - промишлена, земеделска, битова; козметика, лекарства, наркотици, ваксини, продукти от пушенето, отработени газове и т.н.

* Неприсъщи вещества от естествен произход - микотоксини; токсини на микроорганизмите, живеещи в човешкото тяло или извън него; токсини на бръмбари, червеи и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай